Marihuanabezitter had anderhalf kilo voor eigen gebruik

De twee gebroeders, Bisoina Lando en Harold, zijn veroordeeld terzake overtreding van de Wet op Verdovende Middelen. Op 18 december toog de politie naar het woonadres van de verdachten Bisoina vanwege een zeden gerelateerde zaak. Daar aangekomen, stuitte de politie op een hoeveelheid marihuana. De gebroeders werden terzake aangehouden. Op Harold werden marihuanazaden aangetroffen van ruim 30 gram. Hij werd op de zitting van 13 februari voorlopig in vrijheid gesteld. Uit de verklaring van Harold, die gisteren tijdens de behandeling afwezig was, blijkt dat hij een marihuanagebruiker is. Hij had de zaden bewaard om het vervolgens te vernietigen. Zijn broer Lando verklaarde dat hij de aangetroffen drugs van bijkans anderhalf kilo voor eigen gebruik had gekocht. Deze verklaring van de verdachte achtte de openbare aanklager Reshmi Rathipal als te zijn leugenachtig.
Rathipal had het vermoeden dat de verdachte drugs aan de man brengt, echter had zij het bewijs hiervoor niet. Zij achtte bezit van de hoeveelheid hennep wettig en overtuigend bewezen en eiste daarom tegen Lando een onvoorwaardelijke celstraf van 12 maanden met aftrek en een geldboete van SRD 1500, te vervangen door een maand hechtenis. Tegen broer Harold rekwireerde de vervolging een mildere straf, omdat het hier om een geringe hoeveelheid gaat. Zij vorderde een straf van 6 maanden, waarvan 4 voorwaardelijk met aftrek, en een boete van SRD 100 subsidiair 1 week hechtenis. Deze eis zou volgens de vervolging gelijk zijn aan de tijd in voorarrest doorgebracht.
Advocaat Clive Lachman en Nacatia San A Jong betoogden om de dagvaarding van hun cliënt nietig te verklaren. De politie was op die dag voor een andere zaak uitgerukt. Volgens de raadslieden had de politie het bewijs onrechtmatig verkregen. Lachman gaf aan dat in dit geval het fair trial beginsel is geschonden en hij verzocht de rechter op basis hiervan om het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk te verklaren en de verdachte Lando vrij te spreken. De magistraat gaf aan dat zij niet eens gelet had op dat ander deel, omdat de verdachte niet voor de zedenzaak terecht stond. Hij zou een minderjarig meisje gevraagd hebben om seks. Omdat het slachtoffer had geweigerd, bracht de verdachte haar een klap toe waarop zij naar de politie was gestapt en aangifte ter zake had gedaan.
Rechter Marie Mettendaf ging voorbij aan het verweer van beide raadslieden. Lando Bisoina kreeg een straf opgelegd van 12 maanden, waarvan 4 voorwaardelijk met aftrek, en een proeftijd van 3 jaar. Daarnaast moet hij een geldboete van SRD 1500 betalen, anders moet hij een maand straf extra uitzitten. Harold die eerder op vrije voeten was gesteld, hoeft niet meer de bak in. Hij kreeg een gecombineerde straf van 6 weken opgelegd en een geldboete van SRD 100, subsidiair een week hechtenis.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!