Maatregelen om mijnbouwsector te liften naar 21e eeuw

4 NH minister neemt handleiding Delfstoffen instituut in ontvangstMinister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen heeft de handleiding voor het samenstellen van een uitvoeringsplan, dat uiteindelijk moet leiden tot het opzetten en instellen van een Delfstoffeninstituut voor Suriname, in ontvangst genomen. Voor de ontwikkeling van de mijnbouwsector zijn er enkele ingrijpende maatregelen nodig, zei minister Hok. Naast het instellen van een delfstoffeninstituut, wordt er ook gewerkt aan het ontwikkelen van een geologische kaart. Dit zijn twee van de maatregelen die het ministerie zal treffen om de mijnbouwsector te laten voldoen aan de eisen van de 21e eeuw. De handleiding werd overhandigd door Emro Holder, directeur van NV Pakusi International. Dit bedrijf werd aangetrokken door het ministerie om een uitvoeringsplan te schrijven. De minister gaf ook aan dat er gewerkt wordt aan de bouw van een eigen onderkomen van het instituut. ‘Er zijn in de loop der jaren diverse instituten geweest. Hieronder vallen de GMD, het Bauxietinstituut, en de afdeling Bodemkartering. Veel van de medewerkers gaan met pensioen of worden gekocht door de multinationals.’ Hok benadrukte dat het instituut de middelen zal hebben om te kunnen concurreren tegen de grote bedrijven als Iamgold en New Mount.
Op de vraag van Dagblad Suriname hoe kader aangetrokken en betaald zal worden, gaf de minister aan dat de mensen die aangetrokken zullen worden, niet zullen vallen onder de regelingen van ambtenaren. Zij zullen vallen onder de regelingen van het instituut. Mensen van een dergelijk kaliber moeten volgens de minister ook goed betaald worden, anders is de kans groot dat ze worden gekocht door andere grotere bedrijven. Het is de bedoeling dat de inkomsten van het instituut, waaruit het personeel betaald zal worden, uit de sector zelf moet komen.
Holder geeft in gesprek met Dagblad Suriname aan dat hij met nog enkele anderen, eigenlijk in eerste instantie zijn begonnen als maatschap van geologen en mijnbouwers. NV Pakusi International houdt zich onder andere bezig met het uitvoeren van consultantopdrachten. Men is al jaren bezig de handleiding voor te bereiden, geeft Holder aan, maar omdat het geheel onder een naam gebracht moest worden niet alleen, maar ook in een wettelijk kader, is besloten om dat onder te brengen onder NV Pakusi International. Holder benadrukt dat de deskundigen al jaren hiermee bezig zijn.
Genaro Alpin

error: Kopiëren mag niet!