‘Gedetineerden bestolen door penitentiaire ambtenaren’

Geld en persoonlijke spullen van gedetineerden uit de ziekenboeg van de Centrale Penitentiaire Inrichting Santo Boma zijn ontvreemd door penitentiaire ambtenaren. Bij opname worden al de spullen door penitentiaire ambtenaren van de afdeling in bewaring genomen. De cipiers moeten de spullen verder overdragen aan de Gedetineerdenadministratie, die alles registreert.
Als gedetineerden geld bij zich hebben, wordt het gestort op hun rekening. Dit is geen bankrekening, maar een rekening die bij de inrichting wordt bijgehouden. ‘De gedetineerden krijgen een kaart en kunnen hun saldo opvragen’, zegt Paulus Pinas, onderdirecteur Delinquentenzorg. Afgelopen week kwam een gedetineerde tot de ontdekking dat het geld op zijn rekening veel minder was dan het moest zijn. Een penitentiaire ambtenaar, die anoniem wenst te blijven, vertelt aan de redactie dat de gelden van de gedetineerden sinds 2012 niet zijn overgedragen aan de administratie. Pinas bevestigt dat penitentiaire ambtenaren spullen niet hebben overgedragen, maar dat is sinds december 2013.
Nadat de kwestie naar voren kwam, zouden 4 penitentiaire ambtenaren vanaf 17 februari intern zijn gemuteerd. Volgens Pinas hebben de cipiers verzuimd de spullen over te dragen, maar is dat intussen al gebeurd. Hij beschouwt de zaak als vrij ernstig, omdat de overdracht naar de administratie twee maanden lang niet was geschied. ‘De directeur van de inrichting heeft een onderzoek laten instellen’, laat Pinas weten. Het is nog niet duidelijk waarom er geen politieonderzoek is gestart. Waarom de cipiers zijn gemuteerd als de spullen intussen zijn overgedragen en als de achterstand slechts 2 maanden was, is ook onduidelijk. De mutaties vonden bovendien plaats, terwijl de ziekenboeg onderbemand is en de 4 penitentiaire ambtenaren medisch getraind zijn.
‘Dit gebeurt als je mensen te lang op een post laat’, zegt Pinas. De onderdirecteur is voorstander van mutaties binnen het korps. ‘Helaas beginnen mensen te protesteren als de leiding met mutaties komt’, redeneert Pinas.
Consuela Raalte

error: Kopiëren mag niet!