HI en LVV geven einde aan van onbeperkt bestrijdingsmiddelengebruik

Het ministerie van Handel en Industrie (HI) heeft gisteren een training georganiseerd tezamen met afdeling de Bestrijdingsmiddelen van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV).
De training werd gegeven, omdat er in de afgelopen periode vele klachten zijn binnengekomen met betrekking tot het verkopen van bestrijdingsmiddelen in supermarkten, met ondeugdelijke gebruiksvoorschriften. Pesticiden en herbiciden worden in de agrarische sector al langer tijd gebruikt om een grotere oogst te waarborgen. De controle op verdelgingsmiddelen is voor de Surinaamse markt een stuk ruimer dan de Nederlandse of Europese markt. Agrariërs die exporteren, letten goed op welke soorten verdelgingsmiddelen gebruikt worden. De controle in Nederland is veel strenger en een minieme hoeveelheid aan het verkeerde verdelgingsmiddel leidt tot afkeuring van de hele lading.
Zodoende zijn er in Suriname agrarische producenten op de markt gekomen die alleen biologisch telen.
‘De Groene Wereld’ is zo een producent. De controle op verdelgingsmiddel in Suriname is er nauwelijks. Zowel het ministerie van HI als LVV geeft aan dat er vele mazen in de procedure en wetgeving zitten.
De wetgeving ontstond in 1975 en heeft pas een wijziging gekregen in 2005. De etikettering is pas in 2007 bepaald en het staatsbesluit is pas sinds 2012 van kracht. Sinds 2003 is de wet van goederenverkeer hierop van toepassing. Die stelt dat bestrijdingsmiddelen vergunningplichtige goederen zijn. Dit betekent dat voor de import van bestrijdingsmiddelen vanuit het buitenland, goedkeuring gegeven moet worden door de afdeling Bestrijdingsmiddelen van LVV. Omdat de middelen goedgekeurd moeten worden, zal er eerst contact opgenomen moeten worden met LVV, alvorens men tot een bestelling over kan gaan. Indien dit niet gebeurt en een ‘verboden’ middel geïmporteerd wordt, zal op kosten van de importeur het product teruggestuurd worden. Ook worden boetes gegeven, hechtenis opgelegd en zelfs gevangenisstraf.
Deze regeling moet allemaal door het BOG en douane geïmplementeerd worden. Dit gebeurt echter niet altijd. Één van de redenen is dat elk importproduct gecodeerd wordt. De douane gebruikt een code voor elk product, maar LVV gebruikt een lijst van productnamen die geweerd moeten worden. Toen deze twee naast elkaar werden gelegd, bleek hier een enorm verschil in te bestaan.
Verkoop na expiratiedatum
Met de etikettering is het ernstig gesteld. In de meeste gevallen is het niet goed aangegeven of voldoende informatie gegeven over de stoffen in de flessen. Daarnaast worden bestrijdingsmiddelen verkocht die over de houdbaarheidsdatum zijn. Een geval is bekend, waarbij een winkelier bestrijdingsmiddelen verkocht, die al 10 jaar over de datum waren.
De flessen zijn een ander ernstig punt. Elke fles met bestrijdingsmiddel moet tenminste drie keer gespoeld worden. Doordat er geen statiegeld op de flessen zit, worden de flessen achteloos weggegooid en komen levensgevaarlijke gifstoffen in het veld. Deze kunnen dieren, watermilieu en kinderen vergiftigen. Bij het gebruik van statiegeld, zouden dit soort gevaarlijke flessen goed afgevoerd kunnen worden.
De opslag van bestrijdingsmiddelen is niet wettelijk vastgelegd en daarom willen HI en LVV als eerste de grote distributeurs onder de loep nemen. Dit betekent dat HI en LVV pleiten om wettelijke eisen te stellen. Het voorstel ligt al bij het ministerie en hoeft alleen nog door de minister goedgekeurd te worden.
Voor het verkopen van bestrijdingsmiddelen moeten deze ten eerste goed opgeslagen worden. Er moet sprake zijn van waarschuwingstekens, ventilatie, brandblusmogelijkheden, spoelmogelijkheden en een een goed afsluitbare ruimte. Vergunninghouders om bestrijdingsmiddelen te mogen importeren en te verkopen krijgen een gedegen opleiding, met kwaliteitswaardes die LVV hanteert. Het bedrijf dat bestrijdingsmiddelen verkoopt, moet ook ‘Personal Protective Equipement’ (PPE) verkopen, waaronder maskers, handschoenen, laarzen, ketelpak en hoofddeksel.
Voor velen is het onbekend dat een bestrijdingsmiddel via de huid binnendringt. Het spuiten zelf kan tussen 06.00 en 08.00 uur en tussen 17.00 tot donker gebeuren. Dit vanwege de schade die buiten deze tijden optreedt. De beste manier om bermen te bestrijden in de bebouwde kom is met een brushcutter. Ook is het een stuk veiliger, omdat het gebruik van vergif een stille ‘killer’ is.
Belangrijke actoren afwezig
De training was meer een inlichtingscursus dan een training. De meeste betrokkenen wisten niet hoe om te gaan met bestrijdingsmiddelen en wat de gevaren zijn die erbij komen kijken. Opmerkelijk was dat een aantal uitgenodigden niet aanwezig was, ondanks de uitnodiging. Importeurs van bestrijdingsmiddelen waren niet aanwezig, evenmin verenigingen van (Chinese) winkeliers.
De ministeries van HI en LVV gaven aan dat er meer training gegeven moest worden, maar vroegen in de eerste plaats aan de douane, de Economische Controledienst, BOG en politie om op te treden naar de misstanden die bestaan rond bestrijdingsmiddelen. Beide ministeries gaven aan dat een mediabericht gelanceerd wordt naar aanleiding van de training waarbij de noodzaak wordt duidelijk gemaakt om zich te houden aan de wettelijke regelingen. Bij constatering dat dit niet gebeurt, wordt overgegaan tot in beslagname en intrekking van winkelvergunning.
Het ministerie van HI gaf aan dat een grens bereikt was en dat harde maatregelen genomen zullen worden om de wildgroei aan bestrijdingsmiddelengebruik in goede banen te leiden.

error: Kopiëren mag niet!