Centrale Bank en Nieuw Burgerlijk Wetboek

Wat heeft de Centrale Bank te maken met het nieuw dan wel concept Nieuw Burgerlijk Wetboek? Niets en dan ook niets. In plaats van zich bezig te houden met de eigenlijke taken van de Centrale Bank gaat deze Governor op het speelveld van anderen. Kwestie van over het paard getild zijn of te licht voor het werk? Of wil hij laten zien dat hij in het land is? Deze Governor weet duidelijk niet hoe het hoort. Hij kent bovendien de Surinaamse economie niet dan wel zeker minder goed dan de business class stoelen waarop hij sinds zijn benoeming 90% van zijn tijd doorbrengt. En als je op het publiek domein komt dan wel het domein van anderen betreedt dan moet hij begrijpen dat hij dan weerwoord gaat krijgen.
Ik zal het niet over zijn salaris hebben. Want wanneer je zulke bedragen vraagt dan beschik je over geweldige capaciteiten of je bent gewoon een ordinaire chanteur die zijn kans ruikt. Zijn voornaamste prestatie tot nu toe is de invoering van de nieuwe bankwet die hem onbeperkte macht geeft, hij heeft daarmee van de Centrale Bank zijn eigen koninkrijk gemaakt. Via hem hebben het IMF en de Wereld Bank de feitelijke controle over de Surinaamse economie. Regering en parlement staan buitenspel als het gaat om het monetair beleid en dat is voor een kleine open economie als de onze funest. Deze wet was opgesteld door een instituut van het IMF, het FIAS, in opdracht van Drs. Henk Goedschalk de toenmalige President van de CBVS. Op een seminar in 1997 of 1998 in Hotel Krasnapolsky werd deze wet door de volledige financiële sector afgewezen en sindsdien bleef die wet in de prullenmand totdat de huidige Governer hem uit de prullenmand haalde, afstofte en aan de Regering aanbood. Deze wet past in de ideologie van het IMF en de Wereldbank, instuten die bij het Bretton Woods akkoord op advies van John Maynard Keynes werden opgericht omdat Keynes het dekolonisatieproces met haar gevolgen voor de wereldhandel zag aankomen.
De “inboorling-economieën” worden geleid door mensen die zelfstandig niet in staat zijn tot inrichting van hun maatschappij en van hun economie. Dus moeten ze intellectueel bijgestaan worden. We hebben meegemaakt hoe in ons land de gehele klasse van inboorling-economen alles van wat de blanke man hun voorhield klakkeloos overnamen en dan weer als een bandrecorder uitbraakten, dus hun hersenen gebruikt hebben als een simpele dictafoon; ‘what a waste’. In diezelfde periode hebben we kunnen zien dat de IMF/Wereldbank hun ideologie tot een complete ravage in de wereldeconomie geleid heeft, Griekenland-IJsland-Ierland-Spanje-Italie-Portugal en Frankrijk balanceren nog steeds op de rand van de afgrond. De Aziaten die zelfstandig hun eigen beleid weten te maken hebben wel de nadelige gevolgen ondervonden van de financiële crisis maar hun economie is niet ineengestort, integendeel. Momenteel praten de Brics landen over dezelfde maatregelen als waarmee Saddam Hoessein op de proppen gekomen was. De USA drukt geld als water en probeert met dat waardeloos papier olie, grondstoffen en bedrijven in het buitenland op te kopen. Maar de BRICS zijn echte tijgers.
Nu wil onze Governor zich bemoeien met investeringen en wat dies meer zij. Maar zijn kerntaken zijn het waardevast houden van de Surinaamse munt en het beteugelen van de inflatie in samenhang met een productie-stimulerend rentebeleid. Echter door zijn beleid zitten we opgescheept met een rentevoet voor zowel lokale als vreemde valuta waarmee alleen clandestiene investeringen als mensensmokkel te financieren zijn. En over productiviteit gesproken hoe productief is de Centrale Bank, wat is haar capital output ratio. Volgens mij is die behoorlijk negatief. Dus we zitten niet te wachten op nog meer liberale maatregelen. Binnen de EU zijn capital controls ingevoerd, geheel Azie kent Capital controls. Intussen weten alle buitenlandse investeerders dat Suriname het land is waar echte inboorlingen zitten waar je kan gaan halen, want we geven bos en mijnbouw concessies weg als water. Men komt naar Suriname niet om ons land op te bouwen maar om weg te dragen. Het kiesstelsel is de basis waarop onze onderontwikkeling berust. We zijn het enige land ter wereld waar minder ontwikkelden meer stemkracht hebben dan ontwikkelden. Hoe gaan we dan een evenwichtige en rationele besluitvorming krijgen over zaken betreffende het algemeen belang. Onderontwikkelden kennen het begrip algemeen belang niet en hebben het nooit gekend.
Richard B Kalloe

error: Kopiëren mag niet!