Dc Miranda niet blij met concurrentie in gele zakken

Dc Miranda niet blij met concurrentie in gele zakkenZoals bekend wordt in district Para het vuil alleen opgehaald als die in geel gekleurde vuilzakken zijn geplaatst. De gemeenschap te Para is dan verplicht de gele zakken te kopen. Een onbekende fabrikant biedt in de winkels te Para ook gele zakken ten verkoop aan. De dc van Para is heel erg gebelgd over deze situatie.
Marvin Moesan, coördinator van het Burger Informatiecentrum Para (BIC), vertelt dat een bewoner van Para het commissariaat heeft geattendeerd op de situatie. ‘Het gaat om dezelfde gele kleur, alleen is het slechter in kwaliteit en duurder’, zegt Moesan. ‘Zo kosten de gele zakken van het commissariaat SRD 5.55 per 10 zakken en de andere gele zakken van de andere fabrikant kosten 10 voor SRD 7.’
Moesan zegt dat het commissariaat weet dat concurrentie gezond is, ‘maar bij ons heeft het ‘gele zakken project’ een ander doel’. ‘Een deel van de winsten van het ‘gele zakken project’ is om de vuilophaal en vuilverwerking te financieren. De bewoners leveren op zo een manier een bijdrage.’ ‘De gele zakken zijn ook goedkoper dan de normale zwarte vuilzakken, dus het komt iedereen ten voordeel’, beweert de BIC-coördinator. Per maand wordt er SRD 40.000 betaald voor de vuilophaal en vuilverwerking in Para.
Het commissariaat zal de gemeenschap oproepen de gele zaken van het commissariaat te kopen. Er zal een keurmerk worden gegeven aan de gele zakken van het commissariaat, zodat de mensen duidelijk het onderscheid zullen kunnen maken. Het onderscheid is ook voor de vuilophaal, zodat die zakken alleen worden opgehaald. Moesan zegt dat het nog niet zo ver is omdat er in het magazijn nog een heleboel gele zakken zijn die eerst moeten worden verkocht.
De gele zakken van het commissariaat worden besteld bij een bepaalde fabrikant. Als er een openbare aanbesteding is geweest, is niet duidelijk. ‘Maar de anonieme fabrikant is de goedkoopste’, aldus Moesan. Het commissariaat koopt de gele zakken bij de fabrikant en verkoopt het door aan de winkeliers in Para. Of deze onderneming aan de comptabele eisen voldoet, is niet duidelijk. Moesan zegt dat andere districten waar het ministerie van Openbare Werken geen vuil ophaalt, dit project graag willen overnemen.
Uit onderzoek van Dagblad Suriname blijkt dat de zwarte vuilzakken ook door Surinamers worden geproduceerd en afhankelijk van het formaat zelfs goedkoper kunnen zijn dan de gele zakken. Op de vraag als we de Surinaamse ondernemer op die manier niet kapot maken, zegt Moesan dat er geen sprake is van kapot maken. ‘Wat belangrijk is dat we uit onze zak voor vuilophaal moeten betalen en dit een eerlijke manier is om aan geld te komen voor de vuilophaal.’ Eerlijk volgens Moesan, maar ondertussen hebben de burgers van Para geen keuze. Willen ze dat hun vuil opgehaald wordt, dan moeten ze de gele zakken van de dc gebruiken.
Consuela Raalte

error: Kopiëren mag niet!