Woonproject dak- en thuislozen te Blauwgrond

IFBinnenkort zullen 14 voormalige psychiatrische dak- en thuislozen hun intrek nemen in een door henzelf opgeknapte woning te Blauwgrond. Gistermiddag werd het project officieel gepresenteerd.
TV van de minister
Het is de bedoeling dat de bewoners middels dit project coaching krijgen in zelfstandig wonen en werken zodat ze volledig kunnen terugkeren in de maatschappij. Tijdens de persconferentie gaf minister Belfort aan te willen zoeken naar soortgelijke accommodaties voor de ongeveer 500 dak- en thuislozen die er zijn in en rond Paramaribo. Ook gaf hij aan het betreffende tehuis een TV te zullen schenken voor de bewoners. Binnen PCS zijn er ook nog zo een 55 personen die nog in aanmerking moeten komen voor plaatsing in resocialisatieprojecten.
‘Ze corrigeren elkaar’
Wanneer de 14 bewoners hun intrek zullen nemen, is nog niet helemaal duidelijk. Zo beschikt de keuken nog maar over één fornuis, maar daar zal snel verandering in komen, aldus Mirja van Lent, werkzaam als coördinator bij PCS. “Tot die tijd zullen we de bewoners hier leren koken en deels zullen er maaltijden worden verzorgd vanuit PCS.” In het huis zullen de bewoners met 2 personen op een kamer verblijven. “Daar is voor gekozen zodat we meer mensen konden plaatsen. Daarnaast is het een stuk controle. Deze groep let namelijk erg op elkaar. Niet zodanig dat ze elkaar in de haren vliegen, maar ze spreken elkaar aan op wangedrag op een goede manier, wat erg leuk is om te zien.”
Buurtbewoners tegen?
Er was eerst wat weerstand in de buurt. Speciaal daarom is er een bijeenkomst georganiseerd waarbij de bewoners zelf kunnen kijken wie hun nieuwe buren zijn. “Er is een handtekeningenactie geweest en ik heb ook mijn handtekening gezet, maar dat was meer omdat ik geen vijanden wilde maken in de buurt. Kijk, iedereen verdient een kans om iets te maken van zijn leven. En ik heb eerlijk gezegd niet veel mensen horen klagen. Soms kan een persoon veel herrie maken waardoor het lijkt of de hele buurt ertegen is. Maar we zijn allemaal mensen toch?”, aldus een buurtbewoner die anoniem wil blijven.
‘Ik kijk er naar uit’
De nieuwe bewoners, 14 mannen, zijn ook aanwezig en zien er netjes uit. Desgevraagd vertellen ze dat ze erg uitkijken naar het intrekken in de nieuwe woning. Ze geven aan erg gemotiveerd te zijn iets te maken van hun leven en, in een later stadium, weer terug te keren in de maatschappij. “Ik zou graag weer de bouw in willen, wat ik eerst deed.” Het project is een samenwerking tussen het PCS en Stichting RIKA(Re-integratie Kansarmen).
Krishan Vinodsingh

error: Kopiëren mag niet!