De formele overhandiging van het ISO 9001 -2008 certificaat door de Nationaal Certificeringscommissie van het ministerie van Handel en Industrie heeft op vrijdag 10 januari 2014 plaatsgevonden. De Nationale Bloedbank van het Surinaamse Rode Kruis is één van de organisaties in Suriname, die het certificeringstraject succesvol heeft afgesloten. De voorbereidingen hiervoor zijn gestart in oktober 2012 en in februari 2013 begonnen de trainingen. Hiervoor zijn twee medewerkers speciaal getraind tot kwaliteitsmanagers. De Nationale Bloedbank beschikt nu dan ook over twee medewerkers die intern het proces kunnen beheren en de kwaliteit blijven bewaken.
Mw. Jacintha Tjoe A On, coördinator Kwaliteitsbeheer van de Nationale Bloedbank, beschrijft het proces van certificering als motiverend en intensief, maar absoluut noodzakelijk om alle informatie duidelijk vast te leggen. ‘Alleen dan kunnen wij samenwerken aan een beter product en onze kwaliteit op lange termijn garanderen.’ Op maandag 13 januari 2014 is met gepaste trots het officiële certificaat feestelijk gepresenteerd aan alle medewerkers van de Bloedbank en van het Surinaamse Rode Kruis. Het verkrijgen van het ISO 9001:2008 certificaat was niet bereikt zonder de inzet van deze medewerkers voor de totstandkoming van het Kwaliteitshandboek en de aanvullende procedures. De initiële audit is uitgevoerd door Kiwa op 21 en 22 november 2013, waarna de positieve beoordeling op 6 december 2013 plaatsvond.
Het Surinaamse Rode Kruis ontplooit activiteiten, die het menselijk leed moeten verzachten maar ook helpen voorkomen. Een bekende activiteit is het bloedprogramma en ook tracht het Surinaamse Rode Kruis mensen weerbaarder te maken, bijvoorbeeld hoe te handelen bij calamiteiten of de gevolgen van klimaatsveranderingen. De Stichting Nationale Bloedbank als onderdeel van het Surinaamse Rode Kruis is de enige leverancier van bloedproducten in Suriname. Zij garandeert de verstrekking van veilig bloed. De bloedbank is afhankelijk van donoren, die op vrijwillige basis bloed afstaan dat getest en bewerkt wordt alvorens het geleverd wordt aan de (vijf) ziekenhuizen in ons land. De Nationale Bloedbank is daarom altijd op zoek naar geschikte kandidaten die bloeddonor kunnen worden om het verstrekken van bloed aan de ziekenhuizen te kunnen garanderen, waardoor er mensenlevens worden gered.