Minister Adhin: ‘Nieuwe schoolboeken al in circulatie onderwijs’

Minister Ashwin AdhinDe nieuwe schoolboeken die indertijd gekocht zijn door Eddy Jozefzoon, voorzitter van de Taskforce Voorbereiding Onderwijsinnovatie, ter waarde van ruim SRD 35 miljoen zijn reeds geruime tijd in circulatie binnen het Surinaams onderwijssysteem, zegt Onderwijsminister Ashwin Adhin desgevraagd aan Dagblad Suriname. Geluiden als zouden de boeken ergens zijn weggestopt, vindt de minister ‘lastig.’
De komende periode volgt een evaluatie over het nieuw te hanteren curriculum. De minister onderkent wel dat dit al lang had moeten gebeuren, maar vanwege allerlei omstandigheden die hebben geleid tot de late distributie van de boeken is de evaluatie enigszins vertraagd. Vooral de districten waren een zorgpunt wat de distributie betreft. Vooral tegen de achtergrond dat er ook op ambtelijk vlak tal van zaken in orde gemaakt moesten worden. Zo zal bij de evaluatie als rode draad dienen de goede en minder goede zaken betreffende de verschillende vakken waarin de schoolkinderen onderwezen zijn.
De Onderwijsminister verduidelijkt de misvatting van burgers dat de schoolboeken ergens op een vlooienmarkt in Nederland zijn aangeschaft. Dit is helemaal niet het geval. Ruim van tevoren vond de nodige aanpassing volgens de Surinaamse belevingswereld van het Surinaamse kind plaats. Alsook de Surinaamse klimaatomgeving. Het drukwerk heeft in Nederland plaatsgevonden. Dit is geen nieuwigheid, zegt de minister met klem. Dergelijke procedures zijn op zich heel normaal.
Jozefzoon gaf eerder te kennen dat vernieuwing van de schoolboeken dringend nodig is. Een deel van de boeken is al uit de tijd. In juni van het afgelopen jaar werd een boekenbeurs gehouden. Hieraan participeerden acht Nederlandse uitgeverijen.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!