Laboratorium BOG door voorraad schone buisjes heen

Het laboratorium van het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) is door zijn voorraad steriele centrifuge- en cultuurbuisjes heen. De medewerkers van de spoelkeuken zijn al langer dan een maand in actie en blijven voorlopig weg van het werk. ‘Totdat de BOG-directie en de minister van Volksgezondheid gereageerd hebben op de eisen van de bond’, zegt bondsvoorzitter John Nasibdar aan Dagblad Suriname. Niet alleen de spoelkeuken, maar het totale personeel is sinds november in actie. De stafleden nemen zover ze kunnen de werkzaamheden over, maar het schoonmaken van de buisjes kan alleen gedaan worden door daartoe getraind personeel. Doordat er geen steriele buisjes meer zijn, kunnen de reguliere werkzaamheden in het laboratorium niet meer worden uitgevoerd. Deze betreffen onder andere het wormonderzoek dat gebeurt op verwijzing van de huisarts of om milieuhygiënische redenen, bijvoorbeeld bij het opzetten van een etenszaak. Een wormonderzoek is vereist bij een foodhandler-keuring, het starten met een restaurant en bij marktverkopers. Ook het malaria en tuberculose onderzoek valt nagenoeg weg omdat er geen steriele materiaal voorradig is in het laboratorium. De bond houdt vandaag een algemene ledenvergadering (alv) aan de Rode Kruislaan.
‘De leden nemen vandaag het besluit of zij de acties zullen verscherpen’, zegt Nasibdar. Wat die verscherping inhoudt kan de voorzitter vooralsnog niet meedelen. Dat zullen de leden zelf bepalen. Het kan alle kanten op. Protesterende medewerkers hebben al laten doorschemeren zelfs bereid te zijn de straat op te gaan om gehoor te krijgen voor hun grieven. Ze vinden het verregaand dat minister Blokland zegt te zoeken naar kader, terwijl hij niet eens in staat is het kader dat er al is en werkzaam is bij het BOG, te waarderen. Het BOG-personeel legde op 20 november het werk neer uit onvrede over het feit dat het al maandenlang geen overuurgeld meer ontvangt, maar wel wordt verplicht om vrijwel dagelijks overwerk te verrichten. De trage afhandeling van stukken bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en de raad van ministers (RvM) heeft tot gevolg dat medewerkers die de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt, lang moeten wachten op hun pensioen. Ook de verlenging van arbeidscontracten laat op zich wachten, waardoor de rechtspositie van medewerkers in het geding komt. De inadequate afhandeling van stukken zorgt er voor dat het jaren duurt voordat personen in aanmerking komen voor een bevordering.
Vanwege de staking is de dienstverlening wat betreft het geven van malariaprikjes, gelekoorts- en andere vaccinaties in het geding gekomen, evenals onderzoekingen in het centrale laboratorium. De medewerkers vinden dat de directie een loopje met hen neemt. Zij bespeuren onwil van directiezijde om de vaker aangekaarte knelpunten op te lossen. Het personeel is pissig dat de BOG-directie niet meewerkt aan het woningbouwproject van de bond. Het project staat op Leiding 17 en is reeds bouwrijp gemaakt. Het wachten is volgens Nasibdar op de goedkeuring om het perceelland te gebruiken voor bebouwing en bewoning.

error: Kopiëren mag niet!