Socialbesitas: Verslaafd aan social media

Een van de laatste trends in 'socialmedia-land' is het maken van selfies, zelfportretten geschoten met je smartphone
Een van de laatste trends in ‘socialmedia-land’ is het maken van selfies, zelfportretten geschoten met je smartphone
In Suriname zijn we vooral bekend met Facebook, maar er zijn meer van hetzelfde soort waarbij men online vriendschappen kan onderhouden of gewoon lekker ‘dieken’ in andermans leven. Soms delen mensen teveel of teveel van hetzelfde. “Qua social media komt er zoveel op ons af!”, aldus Rowan Blijd, blogger en werkzaam bij de Nederlandse TV.
Meerdere accounts
“Een tijdlang was ik er zelf ook druk mee bezig maar steeds minder hoor. Dat ik nu op vakantie ben in Suriname is voor mij ook een periode van rust. Rust van de social media zoals Facebook. Maar ik heb ook accounts op Instagram, Pinterest, Tumblr, Twitter, YouTube, WordPress en Blogger natuurlijk.” De blogger is niet de enige. Er zijn genoeg mensen die een account hebben op diverse social media waarop ze hun leven delen met hun vrienden. “Het begrip ‘socialbesitas’ kende ik nog niet, maar ik begrijp het wel meteen, ja!”
Alleen de hoogtepunten
‘Maar het zijn meestal niet je echte vrienden! Het zijn meestal mensen die je ergens tegenkomt, ik bedoel een ieder heeft volgens de teller op zijn of haar status meer dan honderd vrienden maar hoeveel ken je er echt?’ Daarnaast is het volgens Blijd zo dat iedereen alleen maar de hoogtepunten ‘post’ op hun pagina. ‘Niemand gaat dieptepunten delen met vrienden op social media. Ik heb me soms echt afgevraagd waarom het leven van alle andere mensen zo perfect was omdat ik dat alleen maar zag!’
Elk account heeft andere functie
“Het is beter om meer met onszelf bezig te zijn”, aldus Blijd. “Maar door de social media is iedereen alleen maar bezig met wat anderen doen. Nu ben ik echt aan het afbouwen hoor. Ik gebruik bijvoorbeeld Facebook voor mijn blog, want dat is gekoppeld. Pinterest gebruik ik ter inspiratie, Tumblr vind ik grappig om te gebruiken voor de GIFS(bewegende plaatjes, red), Twitter gebruik ik als ik bijvoorbeeld iets nodig heb en YouTube gebruik ik nu voor ontspanning. Ik werk wel bij de televisie maar ik kijk zelf nauwelijks TV en op YouTube kan je heel veel oude series terug zien!’
Nieuw product zonder gebruiksaanwijzing
Met 4G en nog meer smartphones op komst waar alle social media als een app(applicatie, red) op te installeren zijn, hebben we dus sneller en meer toegang tot andere social media naast Facebook. Er staat ons in Suriname nog een heuse revolutie te wachten, die weleens voor veel verwarring kan zorgen. Zeker omdat we een nieuw product ter beschikking krijgen waar nog geen echte gebruiksaanwijzing voor is(in Europa zijn er wel ‘etiquettes’ uitgeschreven omtrent het omgaan met internet en social media) en als die er al was, in een land waar we niet van lezen houden, zullen we dus met schade en vooral schande wijs worden. Tot die tijd: let op wat u ‘post’ en hoe vaak u iets ‘post’!
Krishan Vinodsingh

error: Kopiëren mag niet!