Ontslag van rechtsvervolging voor agent die 17-jarige neerschoot

Vorig jaar werd de 17-jarige Hagenaar Rishi Chandrikasing door een politieagent doodgeschoten op Station Hollands Spoor in Den Haag, Nederland. De agent werd vervolgd, omdat er twijfels waren of de agent niet te veel risico’s genomen had. Gisteren heeft de rechter uitspraak gedaan en de agent is ontslagen van alle rechtsvervolging. De rechter kon uit het bewijs niet halen dat de agent Rishi opzettelijk wilde doodschieten.
Het Openbaar Ministerie is teruggekomen op zijn eis, nadat die eerst werd verzwaard. In eerste instantie werd de agent doodslag verweten. Toen werd de eis verzwaard naar moord. Twee weken geleden kwam het OM tot de conclusie dat de agent gegronde reden had om te handelen zoals hij dat gedaan had. Het Openbaar Ministerie erkent dat er excessief geweld is gebruikt, maar gaf uiteindelijk in zijn requisitoir aan dat er gronden voor het geweld aanwezig waren. Hiervoor werd dan ook ontslag van alle rechtsvervolging gevraagd. Dit brengt met zich mee dat de handeling van de agent als gerechtvaardigd gezien kan worden onder die omstandigheden. En daar stemde de rechter mee in.
Volgens het verhaal zou de 17-jarige Rishi een wapen tevoorschijn willen halen en dreigde er gevaar voor de agent. De agent zou gemikt hebben op de benen van het slachtoffer, maar raakte hem fataal in de schouders. Dit komt waarschijnlijk doordat de agent in looppas was. En dat was wel een knelpunt voor de agent, want dat mag volgens de Nederlandse wetgeving niet. Bij het lossen van een schot dient de agent stil te staan, omdat de kans anders groot is dat hij het slachtoffer verkeerd raakt. Het Openbaar Ministerie heeft achteraf beoordeeld dat er wel reden was tot het gebruik van bovenmatig geweld door de agent. Het staat dan wel vast dat er sprake is van doodslag, maar onder die omstandigheden zou de agent geen straf moeten krijgen oordeelt het OM.
Er waren veel belangstellenden aanwezig bij de laatste dag van behandeling van de zaak. De moeder van het slachtoffer was onder de aanwezigen. Ze had een grote foto van haar zoon bij zich. De agent in kwestie was niet aanwezig.

error: Kopiëren mag niet!