Het is altijd tragisch als er iets gebeurt met een kind, nog vervelender als het dan in het ziekenhuis moet worden opgenomen. Extra zwaar wordt het als het advies komt dat het noodzakelijk is dat je als ouder erbij moet blijven. Niet iedereen heeft dan de optie een hotel te huren of te verblijven bij familieleden in de buurt, maar in de meeste gevallen wil men als ouder gewoon zo dicht mogelijk bij het kind blijven, ook als men niet over genoeg financiële middelen beschikt.
Ronald McDonalds-huis
In sommige ziekenhuizen kan dat door te verblijven in één van de kamers. Het Diakonessenhuis heeft er één en in het ’s Landshospitaal waren het er twee, maar met behulp van McDonald’s zijn het er dit jaar vier geworden. Deze zijn al operationeel, maar zullen op vrijdag 22 november officieel worden geopend door Ronald McDonalds, de bekende clown die het gezicht vormt van het bedrijf. In het buitenland is hetzelfde concept te vinden, maar daar in de vorm van een Ronald McDonalds- huis waarbij ouders in een huis verblijven in de nabijheid van een ziekenhuis. “Het is allemaal begonnen met die ene kamer in het Diakonessenhuis in 2005”, aldus Lindsay Mac Donalds, marketingmanager bij McDonald’s. “We zijn vorig jaar ook gevraagd om twee kamers te ‘adopteren’ in het ’s Landshospitaal, dit jaar komen er dus nog twee bij.”
Zoveel mogelijk BigMacs verkopen
De kosten voor verblijf in deze kamers komen deels of helemaal voor rekening van McDonald’s. De last wordt echter niet helemaal alleen gedragen. Ze worden geholpen door verschillende grote bedrijven zoals DSB en Uniqua Suriname. Daarnaast organiseert het restaurant jaarlijks de McHappy Day. Tijdens deze dag zijn er speciale activiteiten voor kinderen en zijn er diverse beroemdheden uit Suriname die komen helpen, als celebritycrew, met de verkoop van verschillende burgers. “We moeten zoveel mogelijk verkopen, want hoe meer we verkopen, hoe meer we kunnen doneren. Het is een speciale dag waarbij het Ouderkamerproject centraal staat en er geld wordt ingezameld om deze kamers indien nodig te restaureren of her in te richten of misschien wel helemaal nieuw opbouwen zoals in het geval van het ‘s Landshospitaal. Dit jaar hebben zij ons weer benaderd om er nog 2 te adopteren en dat hebben we ook gedaan.”
Geen Mac maar wristband of handje
“Van elke Mac die wordt verkocht, gaat SRD3 naar het goede doel”, aldus de marketingmanager. “De Macs zijn gewoon een ‘ iconic product’ van de McDonalds en daarom hebben we daarvoor gekozen.” Voor mensen die op een andere manier hun bijdrage willen leveren, bestaat de optie wristbands te kopen. Het eigen personeel dat aan het werk is, krijgt gewoon betaald maar ze ondersteunen allemaal op hun eigen manier door bijvoorbeeld die wristbands te kopen of de handjes. De handjes krijgt men na elke donatie, of dat nu een SRD1 is of SRD100 en men mag er de naam op schrijven. Zo een handje blijft een week hangen in het restaurant en is een bewijs dat iemand dus echt een donatie heeft gedaan voor het goede doel.
Een dag niet zingen maar crewmember
De jaarlijkse viering is afwisselend groots of wat soberder. Dit jaar is het op 23 november weer een grootse dag. “Er komen dus verschillende vrijwilligers helpen en zijn dan onze crew. Dit jaar is Bryan Bijlhout één van de grote namen die de actie komt ondersteunen. Ook komt er een aantal van de missen die Suriname rijk is, zoals Miss India Suriname 2011. Meer zeg ik niet, want dat moet wel een verrassing blijven”, zegt MacDonald, die nog met een aantal mensen in onderhandeling is.
Over de SRD 34.000
De inzamelactie is op zaterdag 23 november. De ‘celebritycrew’ is op die dag te bewonderen van 11:00-15:00 in het restaurant aan de Spanhoek en van 19:00-22:00 in de Hermitagemall. “Vorig jaar is SRD34.000 ingezameld en dat gaat allemaal naar de ouderkamers. We hebben daarmee onder andere de kamer in het Diakonessenhuis kunnen renoveren. Het is de bedoeling dit bedrag te overtreffen en daar zal iedereen zich natuurlijk helemaal voor inzetten. Een dagje lekker snacken kan absoluut geen kwaad, zeker als je daarmee een goed doel ondersteunt en een wristband of een handje met je naam erop voor een week ergens zien, is ook leuk!”