Het ministerie van Binnenlandse Zaken en wel het Nationaal Bureau Genderbeleid (NBG) heeft in het kader van de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind, activiteiten georganiseerd op Mulo Henar. Er is een stationrace gehouden onder de leerlingen. De stationrace is een vorm om te toetsen of de leerlingen de informatie hebben begrepen en onthouden. De informatie over kinderrechten, gender en gendergelijkheid/discriminatie is sinds 11 november aan de leerlingen verstrekt door de leerkrachten. Na de race is er een training over teambuilding verzorgd aan de beide groepen door drs. Sharon Saridjan-Tjokro, MPA, beleidsadviseur van het ministerie. De leerlingen hebben middels opdrachten en een spel geleerd om met elkaar samen te werken. Voordat de activiteiten van start gingen, werden de aanwezigen toegesproken door Detie Jagan namens de interim manager van het NBG, Yvonne Towikromo. Ze gaf aan dat door het Kinderrechtenverdrag te ratificeren, Suriname heeft aangegeven hoe belangrijk kinderrechten zijn. Kinderen, omdat ze lichamelijk en geestelijk nog onvolgroeid zijn, hebben bijzondere bescherming, zorg en bijstand nodig. Zij hebben het recht om in het gezin, als kern van de samenleving en de natuurlijke omgeving, veilig en beschermd op te groeien. Kinderen dienen in het gezin, voor de volledige harmonische ontplooiing van hun persoonlijkheid, op te groeien in een sfeer van geluk, liefde en begrip. Kinderen, jongens en meisjes, moeten volledig worden voorbereid op het leiden van een zelfstandig leven in de samenleving.
Het Kinderrechtenverdrag schrijft voor dat de opvoeding van kinderen gebaseerd moet zijn op de idealen die door de Verenigde Naties wordt verkondigd. Die idealen hebben te maken met vrede, waardigheid, verdraagzaamheid, vrijheid, gelijkheid en solidariteit. Een recente studie over de kwetsbaarheid van kinderen in Suriname laat zien dat de belangrijkste kwetsbaarheidsfactoren voor kinderen zijn armoede, grootte van het gezin, trauma, kindscheiding van primaire verzorgers, slechte kwaliteit van het onderwijs, het gebrek aan recreatieve activiteiten en kinderarbeid.
‘Het ministerie van Binnenlandse Zaken, met name het Nationaal Bureau Genderbeleid, vindt het belangrijk dat wij samen met u, samen met jullie; leerlingen van Mulo Henar, ons bewust worden van het feit dat er nog veel voor kinderen moet worden gedaan om ze op weg naar volwassenheid te geven waar ze recht op hebben.’ ‘Vele landen, waaronder Suriname, spannen zich tot het uiterste in om die idealen in de praktijk te brengen. Er worden successen geboekt, tegelijkertijd moet er nog veel werk worden verzet’, aldus Jagan.