Rob ten Hove, één van de forensische onderzoekers betrokken bij het onderzoek naar de geruchtmakende moord op een Haïtiaan, vindt dat nog een aantal zaken moet worden onderzocht. De Nederlander is in Suriname om zijn bevindingen namens de verdediging van de verdachte politiemannen Anielkoemar K. en Haroen N. aan de rechter voor te houden. Volgens Ten Hove is het onderzoek in Suriname niet feilloos geschied. Over het hoofd van het lijk was een plastic zak gewikkeld en vervolgens beplakt. De politie moest op de zak spooronderzoek doen naar vingerafdrukken en dat is nagelaten. Ook blijkt dat politiemannen op het beeldmateriaal de twee verdachten zouden hebben waargenomen. Volgens de getuige deskundige moest men eerst de twee verdachten apart houden en om de beurt hen de vraag stellen wie zij op het beeld zien of kunnen herkennen. Dat zou mogelijk ook een bewijs kunnen leveren. Uit het onderzoek blijkt dat twee hulzen zijn aangetroffen op de plaats van delict. Het onderzoek zou hebben uitgewezen dat de huls afkomstig is van het wapen van de verdachte Haroen.
De onderzoeker gaf aan dat men een conclusie moet trekken en alle juiste gronden onderzoeken. Er zou bijvoorbeeld een DNA-onderzoek kunnen worden gedaan met betrekking tot het projectiel dat binnen een blauwe trui zou zijn aangetroffen. Uit de verklaring van de deskundige blijkt dat het dossier niet alle informatie bezit. De foto’s die door de Forensische Opsporing (FO) zijn geschoten, zijn niet van goede kwaliteit.
Irvin Kanhai die zich gisteren als advocaat stelde voor beide verdachten, gaf aan dat de huls drie dagen na het incident door een metaalmagneet is gevonden. Rob ten Hove gaf aan dat hij redelijke twijfels heeft in deze zaak om tot een eindconclusie te komen. Kantonrechter Maytrie Kuldipsing nodigde het hoofd van FO uit om te antwoorden waar het projectiel op dit moment is. Het hoofd gaf aan dat het nog in Nederland is. De magistraat wil een DNA-onderzoek in Nederland laten verrichten. Met betrekking tot de vingerafdrukken moet er nog een resultaat komen. Dit laatste onderzoek van vingerafdrukken moet in Suriname geschieden. Op 6 november zal de magistraat het beeldmateriaal bekijken. De verdere behandeling van deze zaak is verdaagd naar 18 november.
Saskia Bandhan