Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) laat hetzelfde waarschuwend geluid horen van het beteugelen van de staatsuitgaven zoals de oppositie al drie opeenvolgende jaren steeds heeft gedaan. Dit zegt voorzitter Gregory Rusland van de Nationale Partij Suriname (NPS) in een reactie over de jongste bevindingen van de artikel 4-missie van het IMF over Suriname. ‘We maken ons sedert het aantreden van deze regering zorgen over het financieel beheer van staatsmiddelen, die slechts worden ingezet om populistische maatregelen uit te voeren’, vervolgt Rusland. Er worden slechts acties uitgevoerd die als doel hebben de regering populair te maken bij het volk. Maar het gevaar is dan volgens Rusland dat deze populistische acties en activiteiten niet worden afgestemd op de inkomsten van de staat. Deze trend zal zich vlak voor de verkiezingen in verhoogd tempo gaan manifesteren, zonder dat er gelet wordt op de effecten daarvan op de financiële staatshuishouding. De regering zal kiezen voor uitvoeren van deze populistische acties om in de gunst te blijven bij het volk en zo proberen verkiezingswinst te halen.
‘We hebben een lucratieve situatie achtergelaten voor de huidige regering. Daarnaast heeft zij veel meer middelen ter beschikking gehad dan de vorige nieuw Front-regering, maar ondanks dat merken we dat ze niet in staat is de uitgaven en de inkomsten van het land in balans te houden’, zegt Rusland. De NPS-topper zegt voorts dat de regering in sommige instanties inderdaad veel meer moet investeren. Maar als je als regering volgens een perspectief werkt dan zal je ervoor moeten zorgen dat die investeringen ook duurzaam worden gepleegd. Als dit niet op een duurzame wijze gebeurt, loop je als regering het gevaar dat je deze uitgaven op een gegeven moment niet kan continueren. Door een dergelijk beleid uit te voeren, breng je volgens Rusland als regering het land onnodig in een probleemsituatie.
De NPS-voorzitter roept de regering Bouterse/Ameerali andermaal op om het pad van het onverantwoord financieel beheer achter zich te laten en een zodanig beleid te voeren dat het betere perspectieven op kort-, middellang- en langtermijn creëert. ‘De trend die vanaf 2010 is ingezet, is er een waarbij het steeds slechter gaat met de financiële huishouding. Het is een trend die ons zorgen baart. ‘Als men niet naar de oppositie wil luisteren, die allang haar zorgen kenbaar heeft gemaakt, dan hoop ik dat de regering Bouterse nu wel nota neemt van een onafhankelijke, overigens bevriende internationale monetaire financieringsorganisatie’, aldus Rusland.