‘De regering blijft doof voor de aanmaning van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om de staatsuitgaven te verminderen’, zegt Winston Jessurun. De recente waarschuwing van het IMF is niet de eerste. De regering blijft in gebreke iets te doen aan haar verkwistend beleid, zegt Jessurun. De aankondiging van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) om weer met extra monetaire maatregelen te proberen de macro-economische stabiliteit te behouden en zo tegemoet te komen aan de eis van het IMF, heeft maar weinig zin, zegt het DA’91/NF-assembleelid. Maatregelen die de kasreserve verder verhogen en kredieten in de consumptieve sfeer ontmoedigen, zullen slechts de burgerij onaangenaam treffen.
De governor van de CBvS durft volgens Jessurun geen maatregelen te nemen aan de budgettaire zijde, omdat dit anders zijn kop kan kosten. Dat is precies wat gebeurd is met Financiënminister Adelien Wijnerman. De ex-minister van Financiën heeft wel gedurfd de vinger op de knip te houden, wat haar uiteindelijk het ministerschap kostte. Jessurun zegt dat de politieke top liever iemand wil in deze functie, die tegemoet komt aan hun wens om al dol geld uit te geven. Er zijn een aantal ministers die wachten op autorisaties om betalingen te verrichten en alsmaar uitgaven te doen. Wijnerman verleende weinig autorisaties en de betalingen verliepen traag, tot ergernis van de politieke top.
Jessurun verwacht bij de wisseling van de wacht bij Financiën niet dat er een veranderd beleid van bezuiniging zal worden uitgevoerd. De verontrustende verwachting is volgens Jessurun dat de uitgaven zullen worden verhoogd en de verspilling alom zal zijn. Jessurun zegt dat indien dit de trend wordt, de economie ontspoord zal raken en de koers, die nu tussen schommelt tussen de 3.43 en 3.55 voor de US$, verder onder druk zal komen te staan.