LVV heeft 3% budget voor voedselschuur

Het bevorderen van de voedselproductie tot zodanige proporties dat wij een significante exporteur van voedsel in de regio worden, is een van de grootste uitdagingen van deze Surinaamse regering. Daarvoor heeft het ministerie van LVV gepland om in 2014 ca. SRD 198 miljoen uit te geven. Dat is 2.8 % van het overheidsbudget, een lichte daling in het totale aanvankelijk geplande aandeel als gekeken wordt naar 2013 (2.4%). Dit ministerie moet het voornamelijk hebben van de beleidsmaatregelen. Het budget daarvoor zal in 2014 waarschijnlijk met 3% stijgen naar SRD 144 miljoen, vergeleken met 2013. De apparaatskosten (waaronder personeelskosten en aanschaffingen) zullen veel meer stijgen, namelijk 20.5%. Uitgaande van de verhouding apparaatskosten en beleidsprogramma’s is er in 2014 minder geld voor het laatste dan in 2013.
Onderhoud
Onder de beleidsprogramma’s gaat het grootste aandeel naar ‘cultuurtechnisch onderhoud’, waarmee 20.8 % van de middelen voor de beleidsprogramma’s gemoeid zijn. Het bedrag zal besteed worden aan zandwegen in agrarische gebieden, drainage rijst- en groentegebieden (Para, Wanica, Commewijne, Saramacca en Nickerie), onderhoud infrastructuur, bouwkundige en technische materialen en natte en droge infrastructuur Staatsboerderij.
Waterschappen
Een grote uitgavenpost zal ook zijn de ‘reactivering van de waterschappen’ dat 14.5% zal opslokken. Het gaat in 2014 om het Waterschap Henarpolder dat nu wel gerehabiliteerd moet zijn opgeleverd.
Infrastructuur en exportpromotie
In dezelfde orde van 14.5% zullen middelen beschikbaar zijn voor ‘landbouwinfrastructuur en exportpromotion’. Het betreft in deze de aanvang met de bouw en inrichting van de ‘Packing House’, aanschaf onderhoudsmachines voor onderhoud landbouwgebieden en organiseren van een internationale agrobeurs.
Stimulering landbouwsector
Om de landbouwsector te stimuleren, is opgebracht voorlopig voor 2014 SRD 12 miljoen. Hier zal men reguliere en on going projecten uitvoeren, zoals het uittesten van diverse droogland rijstvariëteiten (Boven Suriname), maximale benutting van alle ressorttuinen in het aanmaken van diverse soorten fruit- en plantmateriaal en wekelijks aanbod van citrus- en andere fruitsoort plantmateriaal. Men zal het bedrag ook besteden aan een verhoogd kennisniveau van de voorlichters (fruitmateriaal) en aan ‘Citruskwekerij Tamansarie’ dat ook als agro-toeristisch bedrijf moet functioneren. Onder deze post zal men ook geld besteden aan de tuinbouwkassen: training particulieren en opzetten tuinbouwkassen voor particulieren in o.a. Moengo en Albina.
Rijst internationaal
Ten aanzien van de positie op de internationale markt is rond SRD 6 miljoen uitgetrokken voor Stichting Nationaal Rijstinstituut voor verbetering van de concurrentiepositie op de internationale rijstmarkten naast dus de realisering van de voedselzekerheid nationaal. Voor uitbreiding van het agrarisch geschoold kader en verhoging van de organisatiegraad van de agrarische beroepsbevolking is het komende jaar een terugval van 20% te bespeuren in vergelijking met dit jaar, waar een miljoen SRD zal zijn uitgegeven. De boeren zullen ook in 2014 90% van de rijstkeuringsgelden (ca. SRD 540.000) terugkrijgen.

error: Kopiëren mag niet!