Als het economisch goed gaat in een land gaat het over het algemeen ook goed met de gezondheidszorg. Die conclusie werd de rode draad in de afstudeerscriptie van Steven Debipersad. Hij studeerde afgelopen vrijdagavond af aan het Institute for Graduate Studies & Research van de Anton de Kom Universiteit van Suriname met een 8. Zijn scriptie luidde: “Health and economic growth in Suriname: a sound interaction”.
Debipersad liet via grafieken zien dat wanneer het inkomen in een land hoog is of omhoog schiet de levensverwachting ook toeneemt. Ook in Suriname is die trend te zien. De levensverwachting van Surinamers is de afgelopen jaren ook toegenomen. En uiteraard kan je hetzelfde zeggen van het inkomen.
De economische groei is gemakkelijk te meten. Met de gezondheidszorg gaat het iets moeilijker. Debipersad werkte met enkele indicatoren. Uit bevolkingstatistieken blijkt dat de groep ouder dan 60 jaar toeneemt. Dus de Surinaamse samenleving vergrijst heel langzaam.
Hoewel de kindersterfte in Suriname hoger is dan het gemiddelde in het Caribisch gebied, laten cijfers zien dat de sterfte afneemt. Volgens Debipersad is dit een duidelijke indicatie. Als laatst plaatste de afgestudeerde 3 Millennium Development Goals onder een vergrootglas. Goal 4, 5 en 6 vallen voordelig uit. Zo zijn de kinder – en moedersterfte gereduceerd. En Suriname boekt vooruitgang op het terugbrengen van hiv en malaria.
De economische modellen die Debipersad daarna presenteerde, maakten indruk. Niemand kon die modellen kapot schieten. De examencommissie had haar oordeel al klaar. Het cijfer kon hoger, maar Debipersad maakte gebruik van veel outdated statistieken en zijn antwoorden waren soms niet to the point. Hij kreeg daarom een 8.