‘Geen ontgroening maar introductieactiviteit’

foto 4
foto 2
foto 5Afgelopen weekend vond op het VWO 4 de jaarlijkse ontgroening plaats. De nieuwe lichting leerlingen werd op officieuze wijze tot een officiële student gemaakt. Het heersende beeld van in gekke kleren rondlopen of zelfs kruipen en vernederende dingen doen voort de boventoon en is een onderdeel van de twee dagen durende beproeving. De jongens worden opgemaakt en moeten gekleed in strakke dameskleding in de meest foute combinaties. De meisjes krijgen snorren en doorlopende wenkbrauwen opgetekend en bladeren op hun eveneens fout gecombineerde kleding gespeld. Het is een bont gezelschap van jong volwassenen die de beproevingen eigenlijk vol plezier lijken te ondergaan.
Leerrijk
Volgens Olga Lioe-Awan en Dorothy Jones, beiden decaan op het VWO 4, zijn de activiteiten bedoeld om de nieuwe leerlingen aan elkaar en de nieuwe omgeving te introduceren. “We praten niet meer over de ontgroening maar over introductieactiviteiten. De leerlingen komen allemaal van verschillende scholen en zo leren ze elkaar beter kennen. Ze moeten samensmelten en één worden. Zo hopen wij de leerprestaties te verbeteren.”, aldus Jones. “In eerste instantie was het bedoeld om verlegenheid te overwinnen en verdraagzaamheid te bevorderen. Maar nu vinden de kinderen het ook gewoon leuk.” “In die twee dagen worden er diverse activiteiten georganiseerd”, vervolgd Lioe-Awan, “we gaan met ze langs bij bedrijven zoals Rudisa, Telesur en Staatsolie. Ze worden er rondgeleid en krijgen zo een beetje inzicht in hetgeen er gebeurt in het bedrijfsleven.”
De GL’s en SC’s
Maar deze dag, de tweede dag, staat echter geheel in het teken van de ontgroening. De nieuwe lichting, de Groentjes, staan onder leiding van de GL’s, de Groentjesleiders. Zij laten de Groentjes allerlei opdrachten uitvoeren. Indien zij deze niet naar behoren uitvoeren, komen er strafmaatregelen. Deze komen uit handen van de SC’s, de Strafcommissie. Danique van Varseveld is een SC op de ontgroeningsmiddag van het VWO 4. Een bikkelharde tante is het: “Ik geef toe dat ik niet de aardigste ben geweest. Maar ach, mijn ontgroening was ook zwaar. Dat wat ik heb meegemaakt, moeten zij ook doorstaan. Een beetje erger zelfs.”
Laatste kans
De Groentjes, onderverdeeld in groepen, moeten elk een zelfbedachte act, met als thema ‘Go Green’, opvoeren tijdens de talentenronde. En het is dan Danique, tezamen met enkele andere SC’s, die mogen laten merken wat ze van die acts vinden. Bij goedkeuring gebeurt er niks, dan krijgt de groep een applaus. Aan de andere kant, als de act niet bevalt, is het onder leiding van Danique dat er oude kranten worden gegooid onder luid boegeroep. Wie daar niet tegen kan, word fiks toegesproken door Danique of één van de andere SC’s. “Onsportief gedrag staan wij niet toe. Je moet er gewoon tegen kunnen. En je wordt ouder en wijzer en je moet leren omgaan met tegenslagen.” Het is eigenlijk een laatste kans voor de Groentjes om even uit de band te springen voordat ze de echte wereld van het harde leren in stappen.
‘Vroeger toen alles beter was’
Van de decanen horen wij dat de talentenronde, waar er tevens gescout word voor Got Talent, zal worden gevolgd door de basic training. Die training is het echte werk. De Groentjes worden door de ouderejaars finaal door het slijk gehaald. Ze moeten tegen bomen aan dansen, zwemmen in het zand, kruiwagen spelen, worden nat gegooid met water , moeten liefdesverklaringen afleggen, push-ups doen, jumping-jacks doen en zelfs gillen alsof hun leven er vanaf hangt. En dat allemaal onder het toeziend oog van oud-leerlingen (gemiddeld nu 22) die verzuchten dat het allemaal ‘niet meer is zoals vroeger toen het echt erg was om ontgroend te worden’, van ouders en andere familieleden die het spektakel met mobiele telefoons en tablets vastleggen.
Pandemonium
De basic training duurt een kwartier. Na dat kwartier is het tijd voor de vergelding. De Groentjes mogen zich wreken. Als wordt omgeroepen dat het zover is, breekt de hel los. De Groentjes stormen op de SC’s en de GL’s af, slepen hen aan armen en benen het terrein over en onderwerpen hen aan dezelfde vernederingen die zij hebben moeten doorstaan. De basic training was een chaos maar dit? Dit is een pandemonium waarbij alle frustraties loskomen als de rollen ineens zijn omgedraaid. Er word flink wat stoom afgeblazen. Uiteindelijk word de dag toch liefdevol afgesloten als de ouderejaars een erehaag vormen waar de nieuwe lichting door heen rent terwijl ze nog de laatste klappen ontvangen als Groentje. Want als ze er eenmaal doorheen zijn, is het eindelijk zover: ze zijn student.
Fundraising
Daarmee zijn de introductieactiviteiten nog niet afgelopen want op 26 oktober is er een bonte avond, gevolg door een fuif. Jones en Lioe-Awan vertellen dat het voor iedereen toegankelijk is maar dat er wel kaarten gekocht moeten worden. De school zamelt namelijk geld in om een nieuwe ‘multipurpose gymzaal’ te bouwen en wil dus dat er zoveel mogelijk mensen komen die een kaartje kopen voor ongeveer SRD 10 of SRD 15.
Commercialiseren
De ontgroening was eigenlijk ook wel een mooie gelegenheid voor fundraising. Het werd steeds drukker die avond. Logisch, want wie houdt er nu niet van om te kijken naar hoe mensen elkaar door het slijk halen en vernederen? Wie houdt er niet van om te kijken naar hoe diezelfde mensen elkaar vervolgens liefdevol omhelzen en samen verder feesten? Wie houdt er niet van zijn of haar geweten te sussen met een goede daad, al is het maar eens per jaar? Is best een SRD 10 of SRD 15 waard als je daarmee een school en dus de leerlingen helpt? Toch?

error: Kopiëren mag niet!