Oppositie: “Zwaard van Damocles hangt boven hoofd ministers kabinet Bouterse”

Zwaard van Damocles hangt boven hoofd ministers Kabinet BouterseZowel parlementariër Ronnie Asabina (BEP) als ex-voorzitter Erwien Lelie van NPS-Paramaribo is van mening dat bewindslieden in het kabinet Bouterse-Ameerali bang moeten zijn om het ministersambt te vervullen. Minister Adelien Wijnerman van Financiën is de twaalfde minister of onderminister die de laan is uitgestuurd. Beide politici missen het optrekken als één regeerteam, want bij misstanden worden slechts de ministers bedankt.
“De president wil het bij het volk doen overkomen alsof de misstanden niet aan hem zijn gelegen, maar aan de uitvoerders van het beleid. Hij is dus onbevlekt. De kapitein is over het algemeen de eerste die het schip verlaat, maar wij zien hier een omgekeerde situatie”, zegt Lelie die verrast is met het ontslag van de zoveelste minister door president Desi Bouterse. De NPS’er vindt dat hoewel de bewindsvrouw heeft bijgedragen aan het uitvoeren van het beleid, de verantwoordelijkheid van het beleid zit bij het staatshoofd. Daarnaast is het goed functioneren van een minister van Financiën onder andere afhankelijk van de beschikbaarheid van financiële middelen. “Dus als de minister alle financiële middelen had en toch niet uitbetaalde, dan heeft de president gelijk, maar ik denk niet dat het zo is geweest”, aldus Lelie.
Asabina vindt dat het regeren een gedeelde verantwoordelijkheid is ‘dus de totale regering moet in geval zaken mis gaan, onderworpen worden aan een grondige evaluatie’. “Wij merken echter niet dat er wordt gereshuffeld op het kabinet van de president. Zo zullen wij blijven dweilen met de kraan open. Als het reshuffelen doorgaat zoals warme bollen over de toonbank gaan, zal dit het vertrouwen van het volk in de regering schaden”, zegt de politicus. Hij is er verbaasd over dat Wijnerman die bij de beëdiging de lucht is in geprezen, plotseling niet meer voldoet aan de wensen van Bouterse.
Collega-parlementariër Henk Ramnandanlal wil niet ingaan op de vraag als het ontslaan van minister Wijnerman correct is of niet, omdat volgens hem dit de bevoegdheid is van enkel en alleen de president. “Wij ondersteunen de reconstructie van het financieel beheer wel”, zegt Ramnandanlal. Zoals hij weet, ‘gaat het sinds regering Venetiaan 1 mis met het financieel beleid als wordt gelet op de manier van het opstellen van begrotingen en de daadwerkelijke realisatiecijfers’.
Minister Wijnerman is bedankt vanwege de aangekondigde reconstructie van het financieel beheer van de Staat Suriname, het ontbreken van effectieve communicatie met belanghebbenden en een niet-transparante financiële administratie.

error: Kopiëren mag niet!