Kabinet president wil ook EBS- en SWM-rekeningen burgers betalen

De president zal – als de plannen definitief worden voor 2014 – ca. SRD 299 miljoen uitgeven aan ‘welvaartsbevordering’. Dat is 97 % van de uitgaven van het directoraat Algemene Zaken van Biza, waar deze uitgaven onder zijn gebracht en 4.3 % van de totale geraamde uitgaven van de regering. Algemene Zaken zal in totaal aan beleidsprogramma’s SRD 407 miljoen uitgeven. Voor ‘welzijnsbevordering’, die aanvankelijk niet in de begroting van 2013 voorkwam, wordt voor 2013 verwacht dat men uiteindelijk SRD 249 miljoen zal uitgeven aan dit onderwerp. De groei in 2014 is dus met 20%. Voor het kabinet van de president was wel ca. SRD 173 miljoen opgenomen voor aanschaf van kantoorpanden, kantoorinventaris, interne en externe consultants, nationale veiligheid en bevordering van het welzijn van het individu en van de hele samenleving in het aanvankelijke ontwerp voor 2013. In 2014 is bij Algemene Zaken opgebracht SRD 65 miljoen voor aanschaffen en het onderhouden van duurzame goederen, zoals aanschaffen van kantoorpanden ten behoeve van de kabinetten van de president en vicepresident, kantoorinrichting, communicatieapparatuur, aanleggen van netwerken, dienstauto’s en overige specifieke aanschaffingen voor de kabinetten.
Welzijnsbevordering 2014
Met bettrekking tot de uitgavenpost ‘welzijnsbevordering’ wordt toegelicht dat de regering in het kader van het bevorderen van het welzijn enkele maatregelen zal treffen ten behoeve van individuen en gezinnen, die onvoldoende in hun leefomstandigheden kunnen voorzien. De regering zal deze individuen en gezinnen waar nodig subjectief en/of objectief subsidiëren in het dekken van de kosten van hun levensonderhoud. Genoemd wordt de Basis Zorgverzekering (voor 0-16 jaar en 60-plussers), waarbij de zorgverzekering wordt gesubsidieerd. Men noemt ook de implementatie van het Nationaal Zorgsysteem, dat in het eerste kwartaal van het dienstjaar 2014 zal worden geïmplementeerd. Dit systeem omvat een pensioen- en zorgstelsel.

Zorg en nutsvoorzieningen
De toelichting noemt wat betreft de kosten voor ‘welzijnsbevordering’ ‘een systeem van subject- en objectsubsidies ter dekking van de kosten van onder andere medische zorg voor zwangere vrouwen en overige medische kosten, nutsvoorzieningen (elektriciteit, drinkwater, kookgas) en openbaar- en schoolvervoer. Begroot zijn voor ‘huishoudens rekeningen en gasleveringen EBS’ SRD 68 miljoen, rekeningen van SWM SRD 20 miljoen, openbaar en schoolvervoer SRD 40 miljoen, medische kosten SRD 160 miljoen en exploitatiekosten SRD 11 miljoen. In totaal komen de kosten neer op SRD 299 miljoen. Dit kan meer worden als in 2014 blijkt dat het verwachte beloop noodzakelijkerwijs meer zal zijn dan aanvankelijk gepland, waarvoor men een suppletoire begroting kan indienen.

error: Kopiëren mag niet!