Wereld Tuberculose Dag op 24 maart: Persoonlijke begeleiding is een groot succes

De behandeling van TBC in Suriname verloopt nog beter door de inzet van DOT-supporters. Deze vrijwilligers helpen patiënten om zich aan de afspraken te houden. Tijdens de behandeling ondersteunen zij de patiënt om niet op te geven en de behandeling te voltooien. Veel patiënten zijn blij met deze helpende hand. “Zonder DOT hadden we het niet volgehouden”, zeggen mensen die inmiddels volledig genezen zijn. Ook hun gezinsleden zijn enthousiast over de praktische ondersteuning van de DOT-supporters.
DOT staat voor Directly Observed Treatment: het onder begeleiding innemen van de tabletten. Getrainde vrijwilligers ondersteunen, moedigen aan en zijn er voor de patiënten. In mei vorig jaar is het DOT-programma begonnen. Na een gedegen training zijn de vrijwilligers aan de slag gegaan. Er zijn een aantal patiënten die nog begeleid worden. Bij sommigen is de behandeling succesvol afgerond.
Het Nationaal Tuberculose Programma, een werkarm van het ministerie van Volksgezondheid, is tevreden over de inzet van de vrijwilligers. Op een oproep vorig jaar meldden gepensioneerde verpleegkundigen en paramedici, betrokken burgers, studenten en gezondheidswerkers in opleiding zich aan.
Het NTP heeft het afgelopen jaar intensief gewerkt aan de vorming van het bewustzijn. Er zijn trainingen verzorgd voor de artsen en verpleegkundigen van de Regionale Gezondheidsdienst en de Medische Zending. In het binnenland, op scholen en in penitentiaire inrichtingen is voorlichting gegeven over tuberculose en de manieren om de ziekte te herkennen en te  behandelen. Er is begrijpelijke communicatiemateriaal ontwikkeld in diverse talen.
Het jaar 2011 is afgesloten met 132 TBC-gevallen. In 2010 waren er 201 gevallen geregistreerd en in 2009 waren dat 156.
Het thema van Wereld Tuberculose Dag 2012 is: Stop TB in my lifetime. Vrij vertaald: laten we Tuberculose uitroeien tijdens mijn leven. Dit jaar moeten we beseffen dat het nu tijd is dat een ieder vanuit zijn of haar positie of verantwoordelijkheid iets moet doen om de TBC uit te roeien.
Voor jongeren betekent dat misschien dat ze eisen dat beleidsmakers meer aandacht geven aan TBC, voor beleidsmakers dat ze meer aandacht besteden aan tuberculose, voor wetenschappers dat ze meer onderzoek doen ter verbetering van de diagnostiek en behandeling en voor patiënten dat zij zich houden aan de richtlijnen ter voorkoming van verdere verspreiding en dat zij therapietrouw zijn om genezing te bevorderen.

error: Kopiëren mag niet!