Asiskumar Gajadien: ‘Handeling president Bouterse al te laat’

De parlementariër Asiskumar Gajadien, lid van de vaste commissie van Financiën in De Nationale Assemblee, vindt dat het nu al laat is als de president denkt correcties aan te brengen in het desastreuze financieel beleid dat de afgelopen drie jaren gevoerd is in het land door de minister van Financiën weg te sturen. Een jaar geleden en recentelijk enkele maanden geleden had Gajadien al opgeroepen om de minister van Financiën, Adelien Wijnerman, te vervangen. Voor Gajadien was het handelen van de minister om niet vlot mee te werken aan een onderzoek in de Surpost-affaire een hekelpunt. Nog erger vind hij dat een betaling plaats vond van US$ 3 miljoen voor een gebouw dat niet eens een half miljoen waard was in de zelfde kwestie.
Gajadien ziet in de wanorde in de overheidsadministratie voornamelijk de hand van het ministerie van Financiën, omdat het nooit zo kan zijn dat projecten en leveringen door de diverse ministeries in de onderraad Gunningen gesanctioneerd worden, terwijl zij reeds de beschikbare middelen hebben overschreden. Daarvoor is de minister van Financiën ook in deze onderraad. ‘Hierdoor is er ook een achterstand aan betalingen aan aannemers en leveranciers ontstaan, waarbij er niet voldoende middelen zijn op de begrotingen. Hier begon een deel van de ellende’, stelt Gajadien. ‘Maar ook de diverse ministers zijn hiervoor verantwoordelijk.’ Vervolgens heeft het ministerie van Financiën verschillende tools om na te gaan als middelen niet slechts rechtmatig, maar ook doelmatig worden besteed. Ook heeft het ministerie hiervoor het controle-instituut Clad (Centrale Landsaccountant dienst) ter beschikking. Deze zaken hebben niet plaatsgevonden, waardoor de samenleving nog steeds niet weet waar de extra verdiensten van de staat in de afgelopen drie jaren naar toe is gegaan. Gajadien stelt dat de president tot heden niet heeft aangegeven om een onderzoek te laten stellen met betrekking tot de onregelmatigheden welke hebben plaatsgevonden op bijvoorbeeld het ministerie van Openbare Werken.
Gajadien ziet het opschorten van de zogenaamde SGS-controle bij de douane en het niet realiseren van het onderdeel BTW-belasting bij de belastinghervormingen, ook als zaken waaruit blijkt dat de regering en het ministerie van Financiën gefaald hebben.
Volgens Gajadien wil de president doorgaan met het beleid van ‘blijven uitgeven’ als gekeken wordt naar de ontwerpbegrotingen van 2014 met een totale uitgave van bijkans Srd 7 miljard. ‘Als de president het meent met het volk, zal veel minder moeten worden uitgeven door de staat: bezuinigen dus.’

error: Kopiëren mag niet!