Vrouw gaat een jaar de bak in wegens drugssmokkel

Hermien Mertopawiro (34) is door de mand gevallen. Zij gaat voor een jaar de bak in. Op 27 januari 2012 is de verdachte op de JAP luchthaven aangehouden, omdat er in haar koffer 2.264 gram cocaïne verborgen zat. Tijdens de scan werd het verboden spul ontdekt. In eerste instantie verklaarde de verdachte bij de politie dat zij de drug voor SRD 10.000 had gekocht. Zij had het verboden spul bij ene Lionel aangeschaft. Op de zitting kwam Mertopawiro terug op haar verklaring. Zij gaf aan dat Lionel haar had benaderd om de drugs te smokkelen. Zij was eens met de deal en zoals afgesproken, begaf zij zich naar Zanderij.
Officier van justitie Nirmala Maikoe achtte uitvoer wettig en overtuigend bewezen. Zij eiste een straf van 2 jaar en 6 maanden met aftrek, een geldboete van SRD 5.000 subsidiair 4 maanden hechtenis en verbeurdverklaring van het in beslag genomen geld. De ovj gaf aan dat de verklaring van de verdachte niet aannemelijk was.
Advocaat Joan Nibte betoogde dat zij niet weet of het gewicht dat is aangegeven het bruto-  of het nettogewicht is. De verdachte heeft meegewerkt met het onderzoek om een criminele organisatie in beeld te brengen. Zij heeft de politie het adres van de verstrekker gegeven. Evenwel is het opsporingsapparaat in gebreke gebleven bij het onderzoek. De sterke arm kreeg een mooie kans, maar heeft het niet benut. De verdachte staat jaren onder de markt te verkopen. De advocaat verzocht de rechter om zowel de straf als de geldboete te mitigeren.
“Meester ik heb er spijt van. Hieruit heb ik mijn les geleerd”, was het laatste woord van de verdachte.
Rechter Marie Mettendaf merkte op dat vroeger juist mannen zich veelvuldig schuldig maakten aan  drugssmokkel. Tegenwoordig is het zo dat ook vrouwen zich hieraan schuldig maken. De magistraat motiveerde dat drugszaken altijd ernstig blijven. De rechter legde Mertopawiro een straf op van een jaar met aftrek en een boete van SRD 2.500, te vervangen door een maand hechtenis. Het in beslag genomen geld wordt terug gegeven aan de verdachte. De verdachte mag eind januari volgend jaar naar huis.
Saskia Bandhan   

error: Kopiëren mag niet!