Asabina: “Emancipatie Marrons maakt positieve ontwikkelingen door”

Parlementariër Ronnie Asabina van de BEP is er blij mee dat Marrons een positieve ontwikkeling doormaken in de Surinaamse maatschappij. ‘Zij eisen op het bestuurlijke niveau hun plaats in, terwijl op het gebied van sport, entertainment en behoud van cultureel erfgoed van Suriname ook een belangrijke bijdrage wordt geleverd. Daarnaast studeren steeds meer Marrons af van hbo- en universitaire opleidingen.’
‘Toch moet de Marrondag,10 oktober 2013, niet een dag zijn om in een hoerastemming te zijn, maar moet het vooral een dag van bezinning zijn. Wij moeten aan de andere kant onderkennen dat grote delen van deze Surinamers nog steeds behoren tot de kansarmen. Ook sociaal maatschappelijke uitdagingen als criminaliteit, kindersterfte, drop-outs, relatief korte levensverwachtingen, gebroken en eenoudergezinnen en tienermoeders worden vaak in relatie gebracht met de Marrons’, zegt de BEP-parlementariër.
Asabina is van mening dat de regering meer moet doen om de Marrons uit hun achtergestelde positie te halen. Ook op het gebied van bewustwording, zelfwerkzaamheid in combinatie met bevordering van ondernemerschap, beschikbaar stellen van kredietfaciliteiten, bevorderen van gezonde normen en waarden en het oplossen van het grondenrechtenvraagstuk zijn volgens de BEP-topman vorderingen nodig. “Ik heb echter nog niets gemerkt van de positieve discriminatie naar sociaal zwakkeren en andere kwetsbare groepen in de samenleving toe. Integendeel moet ik constateren dat de binnenlandsbewoners, onder wie de Marrons, heel veel elementaire voorzieningen moeten ontberen. Ik denk hierbij aan betaalbaar vervoer, de exorbitante prijzen van eerste levensmiddelen, beperkte toegang en bereikbaarheid van kwalitatief onderwijs, gezondheidszorg, drinkwater en elektra”, aldus Asabina.
Op 10 oktober zou volgens de BEP-politicus men stil moeten staan bij het feit dat ook voor de Marrons, de tweede grootste bevolkingsgroep in Suriname, kennis heel belangrijk is. Asabina zal zich op 10 oktober bezig houden met de vraag op welke wijze en in welke mate hij vorm en inhoud moet geven aan de roeping om een bijdrage te leveren aan de verbetering van de kwaliteit van het leven en aan de vooruitgang van het land. Bezinning en zelfreflectie komen ook aan de orde, terwijl de politieke partij BEP op die dag een get together heeft gepland.

error: Kopiëren mag niet!