Dag Der Marrons is ‘Sranang Sani’

Dag Der Marrons is Sranang SaniVanmorgen heeft de Stichting 10 oktober 1760 het programma bekendgemaakt van de viering van de Dag der Marrons. Dhr. Atomang, voorzitter van de stichting, voerde het woord. In de bekendmaking kwam naar voren dat er verspreid over het land activiteiten zullen plaatsvinden, zodat ook de Marrongemeenschappen in het binnenland, die niet naar de stad kunnen komen, ook kunnen participeren aan de viering van de voor hen zo belangrijke dag.
In Paramaribo zullen de activiteiten verspreid over de stad plaatsvinden. Op woensdagavond zal de viering al van start gaan om 17:00 uur als de Prodowaka begint, waar diverse etnische groeperingen aan mee zullen doen. Andere activiteiten worden gehouden in de Palmentuin en zullen tot na middernacht duren. De dag zelf, donderdag 10 oktober, zal beginnen met een plengoffer te Nieuw Combe en het dragen van een pangi voor Mama Sranang bij het kabinet van de president, gevolgd door diverse activiteiten in de Palmentuin.
Om te benadrukken dat de Dag der Marrons ook een Surinaamse aangelegenheid is, en niet alleen van belang voor de Marrons, zal er ook een Chinese leeuwendans worden opgevoerd en een optreden worden verzorgd door een Inheemse groep. ‘Na Sranang Sani. De Marrons zijn onderdeel van de Surinaamse gemeenschap. Zij wonen op Surinaams grondgebied’, aldus dhr. Atomang. ‘Samen zijn we sterk. Laten we ons bundelen en Suriname mooi maken. Onze kinderen hebben een mooie toekomst nodig.’
Het thema is dit jaar ‘Sabi joe seefie (ken Jezelf)’. ‘Het begint met kijken in de spiegel. Of je nu lelijk of mooi bent, ken jezelf en heb respect voor jezelf. Als je dat hebt, zal het land pas echt iets aan je hebben en kunnen we met elkaar de juiste standaard voor ons land bereiken.’ Om dit thema over te brengen aan het volk zal er volgens Atomang een aantal modellen worden uitgewerkt, eveneens gericht op andere etnische groeperingen.

error: Kopiëren mag niet!