HOLLAND OP ZIJN HARDST!

image002Een fotografische hommage aan ‘gabber’ door Dennis Duijnhouwer, Ryan Cookson, Erik Smits en Esteban Gonzalez
Van 16 oktober t/m 17 november presenteert de Melkweg, als onderdeel van Amsterdam Dance Event, de expositie Holland op zijn Hardst!; een hommage aan de intrigerende gabbersubcultuur met foto’s van Dennis Duijnhouwer, Ryan Cookson, Erik Smits en Esteban Gonzalez. Ze nemen de bezoeker mee in de ietwat intimiderende, maar op tweede gezicht toch vriendelijke, wereld van de gabber vanaf de opkomst in de jaren negentig tot nu.
Tijdens de opening op 16 oktober zal de nodige Hardcore gedraaid worden door AddMe – het alter ego van fotograaf Boris Postma, 50% van het duo Boris & Boris dat broeierige house en rave avonden organiseert in het Amsterdamse nachtleven- en voormalig Aux Raus-frontman Bastiaan Bosma. In de jaren negentig leek er geen ontsnappen aan het muziekgenre gabber. Op een bepaald moment leek iedereen gekleurde trainingspakken en Nike Air Max te dragen en met een strak geschoren hoofd rond te lopen. Maar na de periode waarin het mainstream werd, kreeg het genre het zwaar te verduren.
Toch is het nooit volledig vergaan; het ging simpelweg ondergronds en werd gekoesterd door een toegewijde scene van jonge mensen die een passie deelden voor de hardste vorm electronische muziek ooit. Gabber is nu zelfs een ware exportknaller geworden. De Nederlandse termen ‘gabber’ en ‘hakken’ worden aan de andere kant van de wereld veelvuldig gebruikt. Zo bleek bijvoorbeeld de Australische stad Melbourne vruchtbare grond te zijn voor het genre. Niet alleen voor de muziek, maar ook voor de gehele subcultuur.

error: Kopiëren mag niet!