Nerkust: ‘Positie Surinaamse onderwijsgevenden niet slecht’

NerkustSurinaamse leerkrachten hebben volgens president Mercelino Nerkust van de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (Fols), ondanks de financiële achterstand vergeleken met Caraibische collega’s, geen slechte positie. ‘Onderwijsgevenden hebben mogelijkheden om te kunnen beschikken over een voertuig; ook al is het op huurkoop. Ze kunnen bijvoorbeeld via de bank in aanmerking komen voor een financiering ter verbouwing van een woning, echter is er veel ruimte voor verbetering’, zegt de Fols-voorzitter. Nerkust pleit op World Teachers Day, vandaag 5 oktober 2013, voor een partiële onkostenvergoeding voor permanente educatie, standplaatstoelage voor leerkrachten in de districten en voor deugdelijke hervormingen in het onderwijs.
Het thema van de World Teachers Day 2013 is: ‘A call for teachers’ en heeft dus te maken met de roep van Unesco betreffende het tekort aan onderwijsgevenden wereldwijd. Zover Nerkust weet, is er volgens de bekende informatie geen tekort aan leerkrachten in Suriname, maar het mag wel gezegd worden dat er onvoldoende leerkrachten bereid zijn om in het binnenland te doceren. Ook is er op verschillende onderwijsniveaus zoals voj en vos sprake van categorisering van leerkrachten, zoals categorie beperkt bevoegd, onbevoegd en volledig bevoegd, echter is dat geen grote issue, omdat het vaak genoeg studerende onderwijsgevenden betreft. Fols zal de aandacht daarom richten op de vernieuwingen en hervormingen binnen het onderwijs als onderdeel van het onderwijsbeleid van de regering Bouterse-Ameerali.
Nerkust zijn organisatie zal ook letten op de ontwikkelingen met betrekking tot de naschoolse opvang, omdat bij de implementatie van dit project leerkrachten werken tot van 08.00 uur tot 16.30 en 17.00 uur, wat getypeerd wordt als overbelasting. ‘Wij kijken ook uit naar een spoedige verbetering van de arbeidsvoorwaarden, het vraagstuk van permanente educatie en hopen dat de regering een luisterend oor voor de Fols en het BVL zal hebben’, zegt de Fols-voorzitter.
Nerkust, die ook voorzitter is van de Katholieke Onderwijzersbond (KOB), zegt dat bij de KOB onderwijsgevenden nog in deze maand van de World Teachers Day in de bloemetjes gezet zullen worden. ‘Wij willen een symbolisch gebaar maken naar de leerkrachten, waaruit ze kracht kunnen putten om gemotiveerd verder te gaan.’

error: Kopiëren mag niet!