Christendom het hardst gegroeid in Suriname

Uit de cijfers vrijgekomen uit de census van 2012 blijkt dat het Christendom het hardst is gegroeid in de periode 2004 – 2012. Het censusrapport weergeeft de onderlinge verhoudingen tussen de ‘grote’ godsdiensten Christendom, Hindoeïsme en de Islam. De andere geloofsovertuigingen waaronder die ‘natuurgodsdienst’ van de Marrons die niet altijd als Winti kan worden genoemd, is niet in cijfers uitgedrukt. Het Christendom groeide met 30.7% gevolgd door het Hindoeïsme (22.8%) en de Islam met 13.2%. De categorie ‘andere + geen’ is met 32.2% gegroeid, in principe de grootste (gezichtloze) groeier. Onder ‘andere’ kan ook de geloofsovertuiging van de Marrons vallen. Van de bevolking is 48.4% christen, tijdens de voorlaatste census was het aandeel 40.7. In 2012 was 22.3% Hindoe, ook meer dan 19.9% in 2004. De Moslims maakten 13.5% uit van de bevolking in 2014 en dit groeide lichtelijk naar 13.9%.

Grootse subgroep Rooms Katholiek

De Rooms Katholieken vormen in Suriname de grootste godsdienstige denominatie in 2012 (21.6%), gevolgd door de Hindoe Sanatani’s met 18.0%. Grote denominaties (elk 11.2%) zijn ook de Christelijke denominaties Volle Evangelie en EBG. De groep Christendom lijkt de meest etnisch gemengde groep te zijn van alle godsdiensten.
3 maal meer Sanatani’s dan Arya’s
De grootste 2 Hindoe-stromingen in Suriname verschillen qua omvang behoorlijk van elkaar. De Sanatan Dharm kent 3 maal meer (18.0% van de totale bevolking) gelovigen dan de hervormde Arya Samaadj (3.1%). Er is ook een categorie die uitdrukkelijk noch Sanatani noch Arya is (1.2%). We denken dan als groepen als de Gaytri Samaadj. De meeste Hindoes behoren over het algemeen tot de Hindoestaanse bevolkingsgroep.
Meeste moslims geen Soenniet of Ahmadiya
De groep moslims is bij elkaar genomen (13.9%) toch niet even groot als de grootste denominatie van de Hindoes (Sanatan Dharm: 18%). Tot de voornaamste moslimgroepen in Suriname worden de Soennieten en de Ahmadiya’s gerekend, maar de census wijst uit dat de groep die uitdrukkelijk noch Soenniet noch Ahmadiya is, de grootste is op het bevolkingstotaal: 7.3%. Deze groep is zelfs groter dan de Soennieten en de Ahmadiya bij elkaar genomen (5.5%). Op de totale bevolking is 3.9% ‘Soenniet’, waartoe zich het meest associëren de leden van de Surinaamse Moslimassociatie (SMA) en bepaalde leden van de Surinaamse Islamitische Organisatie (SIO) met voornamelijk een Hindoestaanse basis. De hervormde Ahmadiya vormen 2.6% van de totale bevolking. Tot deze groep behoren de in geloofsbeginselen verschillende Surinaamse Islamitische Vereniging (SIV) en de Ahmadiya Gemeenschap Suriname, ook voornamelijk met een Hindoestaanse basis. Tot de grootste behoort een keur aan moslimorganisaties wellicht ook in het Javaanse, Creoolse en Marron-bevolkingsdeel.
Klinkend maar klein
In de census lijken de Jehova’s Getuigen niet te zijn geclassificeerd onder het Christendom. Deze relatief zichtbare groep maakt een kleine 1.2% uit van de totale bevolking. Opmerkelijk is ook de groep Winti-gelovigen die groter dan de Jehova’s Getuigen is met 1.8%. De Javanisten maken 0.8 % uit van de bevolking. Opvallend is dat het Jodendom, dat zo sterk verbonden is met de Surinaamse koloniale geschiedenis, geslonken is tot een minieme 181 belijders, even groot als of kleiner dan wijkgemeenten van de grotere godsdienstige denominaties.

error: Kopiëren mag niet!