Wie toetst de rechterlijke macht?

In Suriname wordt vaak gesproken over drie machten: de wetgevende macht, de uitvoerende macht en de rechterlijke macht. De rechterlijke macht is een zelfstandig orgaan. De leden mogen op eigen verzoek met ontslag of bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd die vastgesteld is op 70. Leden van de rechterlijke macht, met name de rechters, kunnen op voordracht van het Hof van Justitie, door de regering worden ontslagen. Dit kan wanneer zij onder curatele zijn gesteld, gebleken aanhoudende zielsgebreken hebben, wegens misdrijf zijn veroordeeld tot een onherroepelijke vrijheidsstraf, in staat van faillissement zijn verklaard, surseance van betaling hebben verkregen of wegens schulden zijn gegijzeld, bij ernstig wangedrag of onzedelijkheid of bij gebleken voortdurende achteloosheid in de waarneming van hun ambt.
Indien de president van het Hof van Justitie van oordeel is, dat één der redenen van ontslag aanwezig is, kan de betrokkene worden geschorst en kan eveneens in de tijdelijke waarneming van het ambt worden voorzien. De wet regelt de gevolgen van schorsing en ontslag uit het ambt.
De president van het Hof van Justitie is ambtshalve of op de vordering van de procureur-generaal aan de vicepresident bevoegd, de leden, de leden plaatsvervangers en de griffier van het Hof, die de waardigheid van hun ambt of hun ambtsbezigheden verwaarlozen, na hem te hebben gehoord, een waarschuwing te doen.
De leden van de rechterlijke macht zijn belast met rechtspraak. De procureur-generaal bij het Hof van Justitie wordt door de regering ontslagen. Op dit moment telt Suriname 19 rechters.

Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!