Leerlingen LBO krijgen nieuw vak

Leerlingen van de LBO-school hebben vanaf het eerste jaar nu de mogelijkheid doelgericht te studeren. De leerlingen worden vanaf dit jaar schooljaar gedoceerd in het vak LBO beroepsoriëntatie. Hier gaat meer om praktijkgericht werken, meer doen en minder luisteren naar de leerkracht, zegt Rob J.A. van der Ploeg, uitgeefmanager bij Edu Actief. De kinderen leren zich oriënteren in 6 verschillende werkvelden, zoals horeca, kinderopvang, zorg en welzijn, administratie en faciliterende dienstverlening.
Honderd leerkrachten uit geheel het land zijn getraind geworden door Edu Actief. Het is heel praktijkgericht en daar zit een andere vorm van didaktiek aan verbonden, waar leerkrachten niet alleen als docent maar meer als begeleider en werkgever optreden. De manier van werken met de nieuwe leerstof is heel goed uitgelegd aan de leerkrachten.
Het vak wordt gedoceerd in de klassen LBO1 en LBO A1 en er worden 18 lesuren per week ingewijd aan dit vak, zegt Prior Uselencia, LBO-leerkracht te Brokopondo. De leerkracht geeft aan dat doordat het vak de leerlingen gelegenheid biedt een gerichte keuze te maken, enkele vakken dan komen te vervallen. Prior is wel blij met de nieuwe leerstof. Ze geeft wel aan dat de manier van schrijven en de foto’s in het nieuwe boek niet echt van toepassing zijn in Suriname en heel anders zijn dan wat de kinderen gewend zijn. Prior zegt dat het nu de taak is van de leerkrachten om de stof tot hun eigen te maken en het op de Surinaamse manier over te brengen aan de leerlingen.
Van der Ploeg zegt in tegenstelling tot leerkracht Prior dat het lesmateriaal dat hier aangeboden wordt, is aangepast aan de context van Suriname. De foto’s en de opdrachten zijn aangepast aan de Surinaamse gemeenschap. Het boek is in Nederland succesvol aangeslagen. We zullen het komende schooljaar zien hoe het werkt in Suriname.

error: Kopiëren mag niet!