Stijgende trend buitenlandse schuld

De buitenlandse schuld vertoont een stijgende trend in de afgelopen 5 jaar volgens het ministerie van Financiën in een recent uitgegeven nota. De stijging heeft te maken met het feit dat trekkingen (daadwerkelijk aanwenden van geld uit leningen) op buitenlandse leningen toenemen in vergelijking tot de betaalde aflossingen in dat jaar. De trekkingen bedroegen in het afgelopen jaar 2012 US$ 144.8 miljoen en de aflossingen US$ 44.9 miljoen, een verschil van ruim US$ 100 miljoen. De bruto buitenlandse schuldportefeuille van de overheid bestaat uit leningen en enkele kredietlijnen. De buitenlandse leningen worden veelal gebruikt voor de financiering van beleidsprogramma’s en projecten.
Trekkingen en bestemming
De trekkingen in 2012 hebben betrekking op leningen met China (US$ 76.1 miljoen), Inter-American Development Bank (IADB)-leningen (US$ 57.8 miljoen) en op leningen verstrekt door het Franse overheidsagentschap AFD (US$12.7 miljoen). In dat jaar is de achterstallige schuld aan de USA ter waarde van US$ 26.6 miljoen afbetaald. De buitenlandse leningen zijn per ultimo 2012 o.a. besteed aan de constructiesector, de publieke sector, gezondheidszorg en onderwijs.
Stijging
De buitenlandse schuld steeg in 2012 met ca. 16% ten opzichte van 2011 en bedroeg US$ 810.8 miljoen. De toename is het gevolg van het sluiten van 7 nieuwe leningen bij de IADB en China ter waarde van US$ 156 miljoen. De hoogte van de buitenlandse schuld per ultimo 2013 bedraagt US$ 814 miljoen.
Daling achterstallige betalingen
Volgens Financiën was er in 2009 en 2011 een daling van de achterstallige betalingen van de buitenlandse schuld te bespeuren, omdat er in die jaren de meeste betalingen zijn ingelopen of de leningen zijn geherstructureerd. Zo werd in juli 2011 een schuld bij de USA ter waarde van ca. US$ 31.9 miljoen ‘geherschikt’ in een looptijd van 3 jaar middels kwartaalbetalingen. In mei 2012 heeft de Surinaamse overheid besloten deze schuld volledig af te wikkelen. De achterstallige betalingen per juni 2013 betreffen enkele Chinese leningen die indertijd aan ons land verstrekt waren in het kader van economische en technische samenwerking.
Meer bilaterale crediteuren
Het aandeel van de bruto buitenlandse schuld in juni 2013 bestond voor ca. 55% uit bilaterale crediteuren (schulden met landen) en ca. 45% uit multilaterale crediteuren (schulden met internationale instituten, banken en fondsen). De twee grootste buitenlandse crediteuren van ons land in het eerste halfjaar van 2013 waren China (bilateraal: 42%) en de IADB (multilateraal: 40%).
Multilaterale crediteuren
De multilaterale crediteuren van de Staat zijn de Inter –American Development Bank (IADB), de Europese Investeringsbank (EIB) en de Islamic Development Bank (ISDB). In het eerste kwartaal van 2013 kwam daar de Opec Fund for International Development (Ofid) erbij en wel ter medefinanciering van het Meerzorg- Albina Rehabilitatieprogramma. De totale multilaterale schuld steeg in 2012 met ca. 25% ten opzichte van het jaar daarvoor, terwijl de stijging in het eerste halfjaar van 2013 ca. 5% was ten opzichte van 2012. De hoogte van de multilaterale schuld staat per juni 2013 genoteerd voor US$ 262,9 miljoen.
Bestemming multilaterale leningen
In 2012 zijn er een zestal nieuwe multilaterale leningen aangegaan ter waarde van
US$ 108,7 miljoen en wel bij de IADB. Alle leningen zijn aangegaan tegen een looptijd van 20 jaar. Het gaat om de uitvoering van de census (US$ 5 miljoen), een lening uit hoofde van de ‘social protection support program’ (US$ 15 miljoen), de verbetering van het basisonderwijsprogramma (US$ 13,7 miljoen), 2 leningscontracten voor financieel overheidsbeheer (US$ 40 miljoen) en institutionele- en operationele versterking van de energiesector (US$ 15 miljoen). Ook is een lening ter waarde van US$ 40 miljoen gesloten, als additionele middelen voor het project van de weg Meerzorg-Albina. In maart 2013 is er door de overheid één nieuwe buitenlandse lening ter waarde van US$ 13,8 miljoen met de multilaterale organisatie Ofid aangegaan voor de verdere uitvoering van het project rehabilitatie weg Meerzorg-Albina. Vermeldenswaard is dat trekkingen op multilaterale leningen in 2012 bedroeg US$ 104 miljoen, terwijl deze in het eerste halfjaar van 2013 US$ 15,2 miljoen was.
Bilaterale crediteuren
In 2012 was er één nieuwe bilaterale lening aangegaan en wel met de Chinese overheid via de Chinese EximBank ter waarde van US$ 47,3 miljoen voor de bouw van 1000-tal woningen. De bilaterale schuld is in 2012 met ca. 20% toegenomen tot US$ 316 miljoen, vanwege de trekkingen die plaatsvonden op voornamelijk de Chinese leningen en in mindere mate op de Franse leningen. In juni 2013 steeg de bilaterale schuld verder en bedroeg US$ 323 miljoen. Deze informatie is eind september vrijgegeven door het ministerie van Financiën tegen de achtergrond van de aanstaande begrotingsbehandeling.

error: Kopiëren mag niet!