‘Basispakket nieuwe medische kaart is wazig’

‘De nieuwe medische kaart van het Nationaal Zorgstelsel (NZS) heeft een wazige inhoud. Doktoren, patiënten en de zorgverzekeraar weten niet wat er exact zit in het pakket.’ Volgens patiënten heeft deze nieuwe medische kaart veel minder voorzieningen in het pakket dan de oude geneeskundige hulpkaart van Sozavo. Zorgverzekeraar Self Reliance en de trekkers van het nationaal zorgstelsel kunnen niet duidelijk aangeven welke voorzieningen zijn opgenomen in het basispakket van dit nieuwe systeem. Gezegd wordt dat het NZS hetzelfde basispakket heeft als het SZF. In de praktijk blijkt dat toch niet waar te zijn. ‘Er is een verschil in het pakket dat Self Reliance aanbiedt en dat wat het SZF heeft’, bevestigt Winston Jesserun. Hij vindt dat ook voor medici alles over het pakket onduidelijk is.
Uit correspondentie tussen de artsen, specialisten en Self Reliance valt op te merken dat ook de medewerkers van deze zorgverzekeraar niet exact weten wat in het pakket zit. Patiënten worden van het kastje naar de muur gestuurd om behandelingen vergoed te krijgen van de zorgverzekeraar. Ondanks deze warwinkel, zijn er volgens de uitvoerders lichtpunten. Het systeem biedt andere voordelen dan de oude on – en minvermogenkaart van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo). Bezitters van de NZS-dokterskaart mogen zich bij elke arts inschrijven en zich door elke specialist van hun keuze laten behandelen. Dat was voorheen niet het geval. Met de oude geneeskundige hulpkaart van Sozavo kon de houder alleen bij de RGD-arts in zijn wijk terecht. De specialistische behandeling was ook beperkt tot de door Sozavo voorgeschreven medicus. Ook de poliklinische behandeling kende haar restricties. De houders van de Sozavo geneeskundige kaart konden voor opname slechts terecht bij het ‘s Landshospitaal en het Academisch Ziekenhuis. Met de nieuwe NZS-dokterskaart kunnen zij zich voor behandeling laten opnemen bij elk ziekenhuis. Ondanks deze voordelen blijkt de Sociale Zaken-kaart populairder te zijn dan de nieuwe ‘dokterskaart’ van het Nationaal Zorgstelsel (NZS).
De nieuwe medische kaart heeft volgens cliënten veel minder medische voorzieningen dan die van Sozavo. Het ministerie dekte vrijwel alle behandelingen. Tripartiet Overleg-secretaris Henny Staphorst legt uit dat de nieuwe zorg een verzekering is die gekoppeld moest worden aan een basispakket. Er is gekozen voor het basispakket dat het Staatsziekenfonds al 32 jaar uitvoert. Het pakket is een minimum dat de zorgverzekeraar vergoedt. In het TO zijn sinds vorig jaar de voorbereidingen getroffen voor het ontwikkelen van het Nationaal Zorgstelsel.

error: Kopiëren mag niet!