‘Ook de huidige coalitie was weggelopen uit de vergaderzaal in 2005 tijdens de bijzondere openbare vergadering, die was uitgeschreven in verband met de herdenking van 30 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid van Suriname’, geeft oud-voorzitter van de Staten van Suriname, thans het parlement, Emile Wijntuin te kennen aan Dagblad Suriname. De huidige coalitie maakte toen deel uit van de oppositie.
Op die bijzondere vergadering behoorde de toenmalige premier van Nederland, Jan Peter Balkenende, tot een van de gasten. Voor hij plaats zou nemen in de vergaderzaal stonden de toenmalige oppositieleden op en verlieten massaal de zaal. Volgens Wijntuin is dit tegen de beschaving. Vooral gelet op het feit dat Nederland en Suriname een historische band met elkaar hebben.
Ook het DA’91-assembleelid, Winston Jessurun, weet zich nog heel goed te herinneren dat de toenmalige oppositie massaal de zaal had verlaten. Toen maakte hij deel uit van de coalitie. Dergelijk gedrag wordt door hem getypeerd als democratische instrumenten, die gebruikt worden om misnoegen kenbaar te maken. Hier is volgens hem beslist niets nieuws onder de zon.
In oppositieverband behoorde Jessurun ook tot een van de assembleeleden die de zaal uitliep voordat president Desi Bouterse zijn intrede deed. Jessurun zegt duidelijk dat Bouterse taal nog teken van zich heeft laten horen toen de oppositie hem antwoord vroeg op brandende kwesties, waaronder de aanhouding van zijn zoon en het ontslag van diverse ministers indertijd. ‘De president negeert het parlement en ontwijkt debatten.’ Tegen deze achtergrond voelde de oppositie er helemaal niets voor om slechts te zitten luisteren naar de monoloog van de president.
Asha Gajadien-Bhagwat