De dienstverlening van de artsen aangesloten bij de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) is vanaf de komende week niet gegarandeerd. Dit laten ontevreden artsen die deel uitmaken van de Vereniging van Regionale Artsen (VRA) weten aan Dagblad Suriname. Het probleempunt is dat zij vanaf juli niet zijn uitbetaald voor de behandeling van patiënten die deel uitmaken van het Nationaal Zorgstelsel. Welk actiemodel de komende week gehanteerd zal worden, is nog niet duidelijk.
‘De president heeft recent nog in zijn jaarrede doen voorkomen alsof alles koek en ei is. Dat er gratis gezondheidszorg is voor een ieder. Maar de artsen zijn nog steeds niet uitbetaald voor de geleverde diensten.’ De overige dienstverleners waaronder medische specialisten beschikken wel over hun gelden. ‘Met ons wordt geen rekening gehouden.’ Zeker 60 % van de verzekerden staat via het Nationaal Zorgstelsel ingeschreven en wordt behandeld door de RGD-artsen.
Dagblad Suriname sprak met de directeur van de RGD, Maaltie Sardjoe. Zij geeft mee dat in het wensenpakket die de VRA heeft ingediend, staat aangegeven dat zij cao-onderhandelingen wil. Er heeft een eerste gesprek plaatsgevonden tussen de RGD en de VRA. Deze week kreeg zij ook een brief van de VRA dat zij in beraad is. Sardjoe heeft de vereniging voor maandag uitgenodigd voor een gesprek.
Belangrijk punt is dat de artsen een apart bedrag op hun salaris willen ontvangen voor de patiënten die zij behandelen via het Nationaal Zorgstelsel. Dit is ook kenbaar gemaakt in het wensenpakket. Sardjoe kan in dit stadium nog niet aangeven of dit haalbaar is. De RGD-directeur benadrukt dat met de invoering van het Nationaal Zorgstelsel, geenszins gesteld mag worden dat er meer patiënten over de vloer komen bij de artsen. Er zou juist sprake zijn van een afname van het aantal patiënten in de categorie ‘on- en minvermogen kaarten’. Personen beneden de 16 jaar en seniorburgers boven de 60 jaar zijn vooralsnog alleen opgenomen in het Nationaal Zorgstelsel.
Asha Gajadien-Bhagwat