Start schooljaar voor veel peuters huilend en schreeuwend begonnen

IF
IFDe kleuterleidsters van de Ramanand Sewbaranschool te Livorno hadden gistermorgen handen vol werk aan de peuters die hun eerste schooldag beleefden. Gestoken in mooie pakjes en met hun rugtasjes stonden de veertig 4-jarigen met mama of papa. ‘Uw kindje bij de deur afzetten en doorlopen’, zei hoofdkleuterleidster Anuskha Garib – Bisoen aan de ouders van de peuters. De hoofdkleuterleidster las vervolgens de namen een voor een luid op vanuit een A-4 velletje. Het eerste kindje werd bij de deur van kleuter A afgezet door zijn moeder en zij liep volgens de instructies van de hoofdkleuterleidster door. Het jongetje keek om zich heen en begon plotseling luidkeels te huilen. Hierna was het gedaan met de stilte op deze school. De peuters huilden, schreeuwden en riepen naar hun ouders. Enkele moeders en vaders stonden er verloren bij. Zij moesten een traantje wegpinken. ‘Doorlopen alstublieft, anders blijft uw kleintje huilen’, klonk de luide stem van Garib-Bisoen door alle lawaai heen. Nadat zij de 40ste naam had gelezen en het kindje de klas binnenstapte, waren de twee kleuterleidsters, die hun handen vol hadden aan de huilende en schreeuwende kleintjes, genoodzaakt de deur op slot te doen. Enkele peuters schopte tegen de deur, weer een andere rolde op de grond, een andere gaf over in de klas. Maar er zijn ook enkele peuters die zich flink hebben gehouden op de eerste schooldag. Zij huilden niet maar keken naar hun leeftijdgenootjes die dat wel deden. Hetzelfde beeld was op bijna alle andere scholen.
‘In de loop van de week komen ze helemaal los en wennen ze aan hun nieuwe omgeving’, zegt Garib – Bisoen aan Dagblad Suriname. Voor haar en haar team is het geen vermoeienis. ‘Wij weten dat dit ons op de eerste schooldagen te wachten staat en komen daarom goed uitgerust naar school.’ De kleuter A van de R. Sewbaranschool telt 40 peuters en de kleuter B 45 kindertjes. Volgens de hoofdkleuterleidster laten zij de peuters op de eerste schooldag uithuilen. Daarna zingen wij samen met hun wat liedjes, zij gaan daarna eten en drinken en mogen om 12.00 uur met de ouders/verzorgers naar huis.
Schoolleider Gayetrie Bharose – Mangre heeft gisteren, op de eerste schooldag, ook een drukte gehad bij haar op kantoor. Volgens Bharose-Mangre gaat het om leerlingen die geen plaats hebben gehad op andere scholen en bij haar op school moesten worden ingeschreven. De schoolleider heeft gisteren ook een aantal ouders van 3-jarigen die de screening gehaald hebben op kantoor gehad die op zoek zijn naar plaatsingsmogelijkheden voor hun kindjes. Bharose – Mangre zegt dat haar school slechts een kleuter A heeft en die al veertig 4 – jarigen telt. De schoolleider zegt samen met het onderwijsministerie naar mogelijkheden te zullen uitkijken. Het schoolhoofd en haar team zijn vanaf 23 tot en met 30 september dagelijks op school geweest om de nodige voorbereidingen te treffen voor een vlotte start van het nieuwe schooljaar.
Widjai Ganesh

error: Kopiëren mag niet!