Bouterse: “Wat wij zullen neerzetten zal historisch zijn”

De regering Bouterse-Ameerali zal binnen afzienbare tijd een landelijk prioriteitenprogramma gekoppeld aan stimulatie van zelfwerkzaamheid bij de burgerij uitvoeren. President Desi Bouterse wil met dit programma de leef- en woonomstandigheden van het Surinaamse volk drastisch verbeteren. Het prioriteitenprogramma zal zich concentreren op de sociale agenda, de betaalbaarheid van eerste levensbehoeften, onderwijs, veiligheid, ontwatering, woningbouw en de beschikbaarheid van nutsvoorzieningen.
Het staatshoofd heeft bij het uitspreken van zijn jaarrede op 30 september in De Nationale Assemblee gezegd dat zijn regering baanbrekend werk verricht om iedereen op het grondgebied te voorzien van goed drinkwater. “Het is een dankbare operatie omdat vele bewoners die niet meer verwacht hadden om nog tijdens hun leven te kunnen beschikken over goed drinkwater, er zeer ingenomen mee zijn”, zegt Bouterse. Hij maakte bekend dat deze week nog ongeveer 1.200 gezinnen van Domburg en omgeving door een technische handeling zullen beschikken over water en dat er een publicatie komt met gebieden die de huidige regering heeft voorzien van water. Hetzelfde geldt voor de energievoorziening, want op dit vlak zal 100 megawatt worden toegevoegd aan de bestaande elektriciteitscapaciteit wanneer de EBS en de Staatsolie de nieuwe centrales operationeel maken. Ook worden twee mobiele units van elk boven 7 megawatt toegevoegd aan de elektracapaciteit. De mobiele units zullen voor gebieden die niet op het net van de EBS zijn aangesloten en bij lange stroomuitval worden ingezet.
Bouterse is ervan overtuigd dat zijn regering niet grapt met de veiligheid. De politie zal volgens het staatshoofd hard optreden, terwijl de samenwerking met buitenlandse veiligheidsdiensten indien nodig wordt verbeterd. Zoals de regeringsleider aangeeft, heeft Suriname met Franse autoriteiten behoorlijk werk verzet bij de recente grote drugsvangst door Spanje.
Ook de infrastructuur en de woningbouw zullen in rap tempo worden aangepakt. “Wij zijn op het gebied van de woningbouw erin geslaagd enkele correcties aan te brengen op bijvoorbeeld het gebied van de beschikbaarheid aan bouwrijpe grond en wij kunnen nu op een productieve wijze voortgaan met de bouw van woningen”, aldus Bouterse. Ook op het gebied van de agrarische ontwikkeling, schooltransport en de naschoolse opvang komen er verbeteringen bij de uitvoering van het prioriteitenprogramma.
President Bouterse heeft toegegeven dat zijn regering niet alle oorspronkelijk beloofde projecten zal kunnen uitvoeren, “maar wat wij zullen neerzetten en al hebben gedaan in deze regeerperiode zal historisch zijn”, aldus het staatshoofd. Hij somde in zijn jaarrede enkele verdiensten van de regering Bouterse-Ameerali op: de verhoging van de kinderbijslag, AOV, de uitvoering van het project naschoolse opvang, de implementatie van een deugdelijke kustwacht, de introductie van een sociaal zekerheidstelsel in 2014, het verkorten van de tijd voor het oprichten van een nv en de introductie van een basis zorgverzekering. “Wij zijn ondanks de vele obstakels toch in staat geweest resultaten neer te zetten waar het volk profijt van heeft”, aldus Bouterse.

error: Kopiëren mag niet!