In de kwestie van de dubieus verkochte Venezolaanse boot heeft de koper het bedrag van USD 150.000 cash betaald op het politiebureau Munder. Dit wordt toegegeven door politie-inspecteur Bhattoe. ‘Het is normaal in de afhandeling, het geld wordt gestort op de rekening van de Staat’, gaf hij Dagblad Suriname mee. Volgens hem betrof het een normale werkwijze van de politie in samenwerking met het Openbaar Ministerie (OM). Volgens de politiefunctionaris zou in de kwestie van de Venezolaanse boot sprake zijn van een complete milieuramp indien er niet snel gehandeld zou worden. De wetsdienaar verklaart dat de boot een lekkage had, waardoor het water maakte. ‘En dit was zeer gevaarlijk. Het gevaar bestond dat de boot zou zinken.’ Deze situatie zou volgens hem de leidraad hebben gevormd om acuut te handelen, zonder de normale procedures van het houden van een veiling in acht te nemen. De politiefunctionaris was heel zuinig in het verschaffen van de nodige informatie. Hij verwees Dagblad Suriname naar het Openbaar Ministerie. ‘Mevrouw Dayala van het OM is de hoofdverantwoordelijke’, aldus Bhattoe.
Dagblad Suriname sprak met een persoon die ook geïnteresseerd was in het kopen van de boot, maar gepasseerd werd. Hij bood een hoger bedrag aan van USD 175.000 aan. Dat er teveel water in de boot zou lekken, zoals door de politiefunctionaris wordt beweerd, noemt hij de grootste leugen. ‘Ik was daar op de boot zelf om foto’s te maken. Ik wilde de boot namelijk laten taxeren. Er was helemaal geen sprake van dat er water in de boot kwam.’ De persoon kan dit staven middels foto’s die hij van de binnenzijde van de boot heeft geschoten. De koper van de boot is de eigenaar van Global Oils, een persoon van Guyanese afkomst.
Bemanning langer in Suriname
Ondertussen heeft de rechter gisteren beslist dat de Columbiaanse kapitein en de vijf Venezolaanse bemanningsleden in het land kunnen verblijven, totdat er uitspraak komt in het kort geding dat zij aangespannen hebben tegen het Openbaar Ministerie c.q. de Staat Suriname. Gisteren is het spoed kort geding, dat woensdag is ingediend, voorgegaan. Het verzoek van de zes vreemdelingen was om langer in Suriname te verblijven totdat er een rechterlijke uitspraak komt. In het kort geding is als eis gesteld dat de verkoop van de boot inclusief de 75.000 liters diesel, wordt teruggedraaid. Zo wordt gesteld dat de Columbiaanse kapitein, die slechts de Spaanse taal spreekt en begrijpt, een document in het Nederlands moest ondertekenen zonder tussenkomst van een tolk. De Columbiaanse eigenaar van de boot is inmiddels ook in Suriname.
Asha Gajadien-Bhagwat