Financiën wil SRD 2 miljoen doneren aan IAP NV

Het ministerie van Financiën zal als alles volgens planning verloopt de grootste besteder worden van staatsmiddelen in 2014, waarmee het Minov – nummer 1 in 2013 – terugdringt naar de tweede plek. Rentes en aflossingen, de nieuwe staatsparticipatie in ‘de Goudindustrie’ en bijdrage ter stimulering van ontwikkelingsprojecten zijn de grootste uitgavenposten die ruim 79 % van de begroting van Financiën zullen omvatten. Opvallend is ook de ‘bijdrage aan Innovative Agro-Processing NV (IAP NV)’, die zoals algemeen bekend een bedrijf zou zijn, opgericht naar Surinaams handelsrecht. Het bedrijf zelf zegt een staatsbedrijf te zijn onder Financiën (dus met de regering als aandeelhouder) met als oprichters ‘dhr. R. Power en Kamla Madho’.
Mate van groei Financiën
Met een voorlopige begroting van SRD 1.5 miljard aan apparaatskosten en beleidsprogramma’s is Financiën topscorer en slokt het ca. 21.4% op van de totale geraamde uitgaven. De grootste besteder wordt dit jaar (2013) conform de planning het ministerie van Minov, dat geacht wordt 15.7 % van de uitgaven op zich te nemen. Daarmee zal Financiën blijken een nog grotere besteder te zijn dan Minov in 2013 zal zijn. Minov zakt slechts lichtelijk af naar 14.1%, waarmee het 1.6% minder zal besteden dan 2013. De groei die Financiën in het totaal zal doormaken in 2014 in vergelijking met 2013 is 8.8%: van 12.6 % naar 21.4% van de totale uitgaven. Dit is bijna een verdubbeling van het aandeel in het totaal. Dit is nu ca. SRD 7 miljard en in 2013 ca. SRD 5.8 miljard. Het overgrote deel van de uitgaven op Financiën zijn geprojecteerd voor het Directoraat Financiën en wel 93.3%. Dit zal in 2014 volgens de raming 88.9 % zijn, waardoor dus sprake is van vergroting van het aandeel in het totaal van het ministerie.
De grote uitgavenposten
De grote uitgavenposten in 2013 waren volgens de begroting rentes en aflossingen en een bijdrage ter stimulering van ontwikkelingsprojecten. Samen maken ze 57.5% uit van de totale Financiënbegroting in 2013. Nu behoren deze twee posten tot de 3 grootste en maken ze samen 51 % uit van de ministerie-uitgaven. Voor 2014 zijn rentes en aflossingen, de nieuwe staatsparticipatie in ‘de Goudindustrie’ en bijdrage ter stimulering van ontwikkelingsprojecten de grootste uitgavenposten: samen 78%. De bijdrage van de nieuwe staatsparticipatie in ‘de Goudindustrie’ is ca. 28.2 %. Een iets minder grote post maar substantieel is de vaste ‘suppletie’ overheidsbijdrage pensionfonds groot SRD 115 miljoen (7.8% van de Financiënuitgaven). Als gevolg van de aanpassing van de pensioenuitkeringen zouden de ingehouden pensioenen niet voldoende zijn ter dekking van de uitkeringen aan de pensioengerechtigden in 2014. Deze suppletie was er ook in de huidige begroting groot SRD 99 miljoen.
Paranam Industrial and Commercial Park
Een grote uitgavenpost van ruim SRD 328 miljoen is de bijdrage ter stimulering van ontwikkelingsprojecten. Onder deze post is het de bedoeling dat in 2014 geld gereserveerd zal worden voor onder andere de woningbouw en de exploitatiekosten van de Werkgroep Huisvesting en een project Paranam Industrial and Commercial Park/Paramaribo (PICP). Voorts is gepland de financiering van niet uitdrukkelijk genoemde ‘andere ontwikkelingsprojecten bij de uitvoering van Ontwikkelingsplan 2012-2016. Wat het PICP inhoudt en in hoeverre het een (partieel) initiatief is van privékapitaal is niet bekend. PICP wordt niet uitdrukkelijk als zodanig genoemd in het Ontwikkelingsplan 2012-2016, aanwijzing van gebieden voor industrieparken wel. In 2013 is deze post ook opgenomen en dan gaat het om het project ‘oeververdedigingswerken rechteroever Surinamerivier, linkeroever Commewijnerivier’ en te Coronie, middelen voor het woningbouwfonds en exploitatiekosten van de werkgroep, die vermoedelijk samen zal uitdraaien op SRD 302 miljoen.
Leningen
Gepland is voor binnenlandse en buitenlandse leningen een bedrag van ca. SRD 423 miljoen in 2014. In 2013 zal het vermoedelijke beloop van deze post ca. SRD 306 miljoen zijn, een miljoen SRD meer dan aanvankelijk geraamd (SRD 204 miljoen).
Newmont en Iamgold
Vanwege de (meerdere) participatie van de Staat Suriname in de goudindustrie is dit jaar bedoeld, in tegenstelling tot de begroting van 2013, een bedrag van SRD 415 miljoen te ramen voor de staatsdeelname. Het gaat om de deelname in de operaties van Iamgold en Newmont op basis van de overeenkomsten tussen de Staat en de goudmaatschappijen. Omgerekend gaat het om een bedrag van ca. USD 123 miljoen. Dit is bij benadering 28%van de Financiënbegroting en 6% van de totale uitgaven die de regering in 2014 wil doen. Zonder deze uitgaven zouden uitgaven ruim onder de SRD 7 miljard vallen.
Gratis geld aan bedrijf
Opmerkelijk op de begroting van Financiën is een zogenaamde bijdrage van de Staat aan het als volledig privé bekend bedrijf Innovative Agro-Processing NV (IAP NV). Deze bedraagt SRD 2 miljoen en is bedoeld ter dekking van de operationele kosten en het plegen van investeringen in de startfase van dit bedrijf. Het bedrijf wordt algemeen aangenomen als te behoren aan de partner van de Buza-minister en de diplomaat R. Power die honorair consul van Barbados zou zijn in Suriname. Op de website zegt het bedrijf zelf dat het een staatsbedrijf is met als oprichters de 2 genoemde personen. Dit laatste betekent dus dat deze 2 personen geen aandeelhouders zijn.

error: Kopiëren mag niet!