Guyanees president vraagt steun VN bij gevolgen klimaatsverandering

De toespraak van de Guyanese president Donals Ramotar gisteren in de general assembly was doorspekt van anti-Westerse retoriek tegen de achtergrond van de ontwikkelingen in het Midden-Oosten en Cuba. De Surinaamse president drukte zich in andere sessies zich ook in gelijke termen uit en verwacht wordt dat Lackin in de komende dagen dat ook zal doen. Het een en ander vloeit voort uit de Unasur- en Caricom-standpunten die er op dit vlak al bestaan
De president benadrukte in zijn toespraak de gezondheids- en onderwijsuitdagingen die de ontwikkelingslanden meemaken. Wereldwijd staan de MDG-doelen onder druk, waaronder (inkomens)gelijkheid tussen en in landen en wereldvrede. In Guyana wordt 30% van de begroting besteed aan de sociale agenda, waardoor sommige doelen ruim voor de deadline van 2015 al zijn gehaald zoals algemeen basisonderwijs voor een ieder. Ook armoede zou met meer dan de helft zijn afgenomen in het buurland. Ook refereerde de president naar het landbouwbeleid, waardoor de voedselvoorziening aanzienlijk zou zijn verbeterd.
In navolging van andere regionale landen waaronder Suriname gaf Ramotar aan dat oorlog geen oplossing zal brengen in Syrie, wel politiek dialoog. De president sprak zich uit tegen bezit van chemische wapens en riep alle landen (inclusief USA) om deze te vernietigen. Ramotar benadrukte ook de hypocrisie in het Westen omtrent de oorlog in Syrie en elders in de moslimlanden. In Syrie worden de vechters vrijheidsstrijders genoemd en dezelfde groepen heten in Afghanistan en Irak terroristen. Guyana veroordeelde ook de recente coup in Egypte die oogluikend door de wereldmachten werd toegelaten en als resultaat had mensenrechtenschendingen. Ramotar sprak zich ook uit tegen de boycot van Cuba, hetgeen leidt tot schade aan de economie van dit land. Hij riep op tot opheffing van de blokkade tegen dit Caribisch eiland.
Ramotar verwees in zijn speech ook naar de aanname van het Wapenhandelverdrag dat in april 2013 is aangenomen hetgeen relevant is voor de gewapende criminaliteit in de regio. Op dit vlak heeft Suriname relatief minder last dan de grotere Engelssprekende landen. De Guyanese regeringseider had het ook over klimaatsverandering waar zijn land, evenals Suriname, behoort tot de top 10 ontwikkelingslanden die aan zee grenzen die het zwaarst zullen worden getroffen. Hij riep op tot internationale steun aan deze landen. Een punt van bezwaar naar waarschijnlijk de EU-landen was het punt van verminderde steun aan ontwikkelingslanden die zogenaamd tot de middeninkomenslanden behoren. Dit punt was al eerder door onze president aangehaald. In de komende dagen spreekt namens de president Desi Bouterse Buza-minister Winston Lackin de algemene vergadering (general assembly) van de Verenigde Naties toe.

error: Kopiëren mag niet!