Voorburg wil verlaten voetbalveld in gebruik nemen

Minister Raymond Sapoen van Handel en Industrie zal samen met de lokale bewoners van Voorburg het verlaten voetbalveld weer bespeelbaar maken. (foto Seshma Bissesar)
Minister Raymond Sapoen van Handel en Industrie zal samen met de lokale bewoners van Voorburg het verlaten voetbalveld weer bespeelbaar maken. (foto Seshma Bissesar)
Bewoners van Voorburg in Commewijne willen het verlaten voetbalcomplex weer in gebruik nemen. Het voetbalveld liep vaak onder water, omdat het te laag is, waardoor er jaren geen sportactiviteiten konden worden ontplooid. De buurtbewoners hebben hulp van minister Raymond Sapoen gevraagd, vanwege zijn interesse in de sport. Hij was afgelopen week in Voorburg om te kijken wat hij voor de mensen kan betekenen. Als de plannen van de buurtbewoners slagen en ze hulp krijgen van Sapoen, dan zal het voetbalveld, dat trouwens de enige optie is voor recreatie voor de buurtbewoners, eindelijk na jaren gebruikt kunnen worden.
De eerste actie is om het veld op te schonen en op te vullen, zegt initiatiefnemer John Kasdo in gesprek met Dagblad Suriname. ‘In de eerste plaats willen wij ondersteuning van mensen met een beetje macht. We hebben niet veel nodig. Als we zand hebben dan zullen de buurtbewoners zelf inkomen met arbeid, machines en financiën’, aldus Kasdo. Voorburg telt ruim 800 huishoudens. De kinderen kunnen nergens voor vertier terecht. De rehabilitatie van het veld zal hangjongeren van de straat houden, meent hij. ‘Wij hebben de minister gevraagd om zijn kanalen te gebruiken om ons te helpen.’ De eerste actie is het maaien van het veld. Daarna wordt het veld voorzien van een zandlaag van 30 cm. ‘Het veld moet even hoog liggen als de straat. Hierna pakken we de afwatering aan en zullen we duikers plaatsen’, zegt Kasdo.
In een reactie zegt minister Sapoen dat hij samen met zijn collega van het ministerie van Sport en Jeugdzaken aan de slag zal gaan. Hij prijst de buurtbewoners voor het eigen initiatief. ‘Vanwege mijn passie voor de sport besteed ik elk moment, elke dag dat ik vrij ben, met de lokale gemeenschappen waarbij ik me voornamelijk focus op het sportief aspect. Elk moment dat je de jongeren een bal geeft, is een cent die niet verspeeld is, maar ook een actie tegen de criminaliteit. Het is de bedoeling om in te spelen op de behoefte, maar dan samen met de lokale gemeenschap’, zegt Sapoen. Hij zegt dat hij samen met de bestaande structuren binnen de overheid ernaar toe zal werken het sportveld weer bespeelbaar te maken. ‘Wij gaan zorgen voor de randvoorwaarden, maar het onderhoud moet van de mensen zelf komen. Daarom is het belangrijk om de lokale mensen zoveel mogelijk te organiseren in een goede bestuurlijke organisatie zodat ze veel kunnen realiseren’, meent de minister. De meeste bewoners in Voorburg werken in Paramaribo. Naast hun eigen vaste baan oefenen ze ook nevenberoepen uit. Vooral de fruitteelt is geliefd in Voorburg.
Seshma Bissesar

error: Kopiëren mag niet!