SRD 50 ‘straf’ voor prostituees

Het plegen van seksuele handelingen tegen betaling is een strafbaar feit. Het valt onder de noemer prostitutie, aldus inspecteur Drohpatie Ramkhelawan. Dagblad Suriname sprak haar naar aanleiding van het bericht van de 30-jarige mannelijke maagd, die een vrouw zocht die hem tegen betaling wilde ontmaagden. Vreemde aan het verhaal is overigens dat de betreffende man een dame zoekt die zelf ook nog maagd is en stelt haar te kunnen leren hoe zij ‘kan kijken hoe een man maagd is’. In het buitenland wordt er grif geld betaald voor jongedames, die hun maagdelijkheid verkopen op het internet. Het lijkt erop dat dit gegeven is verdraaid en gebruikt door een slimmerik om in contact te komen met maagdelijke dames en wie weet waar deze vervolgens terecht zullen komen.
Volgens Ramkhelawan valt het plegen van ontucht met een ander, of het bieden van de gelegenheid tot het verrichten van seksuele handelingen of koppelarij (iemand de gelegenheid bieden een ander te misbruiken) allemaal onder de noemer prostitutie en is dus ook strafbaar.
Mocht de betreffende persoon uit de advertentie eigenlijk dames willen werven voor een plezierhuis, dan pleegt hij dus strafbare feiten. Het is algemeen bekend dat in Europa op soortgelijke manieren jonge meisjes worden gelokt, die uiteindelijk onder dwang in de prostitutie of nog erger tippelarij terechtkomen. Tippelarij staat ook als strafbaar genoemd in het Wetboek van Strafrecht, artikel 65. Daarmee wordt dan bedoeld het staan op de stoep of in de deur van een tapperij om de aandacht te trekken van het publiek. Het is daarnaast ook verboden, volgens datzelfde boek, om zich voor seksuele doeleinden op te houden in een nabije inrichting of op de hoek van een steeg. De politie heeft dan de bevoegdheid deze persoon te verwijderen.
Het gebruik van het woord tapperij doet vermoeden dat deze wetten uit een vervlogen tijd komen en nodig moeten worden herzien door mensen die de moderne benaming voor een tapperij kennen of het gegeven ook echt strafbaar vinden.
De straf voor de dames die zich bezighouden met tippelarij is namelijk maar SRD 50 of een vervangende hechtenis van 14 dagen. Vijftig Surinaamse Dollars voor een strafbaar feit gepleegd in een industrie, waar het gemiddelde uurloon meerdere malen hoger is dan het bewuste bedrag?!
Het lijkt er dus op dat prostitutie en tippelarij eigenlijk gedoogd worden ondanks het stellige antwoord van de inspecteur die er, als vrouw, ook fel tegen gekeerd is en de boete ook niet in verhouding vindt.
De heren, of dames, die hun brood verdienen met de uitbuiting van anderen staan in het Wetboek van Strafrecht genoemd als souteneurs (pooiers). Daarbij staat vermeld: ‘met hechtenis van hoogstens zes weken wordt gestraft hij die, als souteneur, uit de ontucht van een vrouw voordeel trekt’, artikel 503. Zes weken straf voor het vernielen van het leven van een jong meisje.
In een ander artikel, namelijk artikel 306 van het Wetboek van Strafrecht, staat een hogere straf voor hen ‘die de prostitutie van anderen opzettelijk teweegbrengen of bevorderen. ‘Hij die van het opzettelijk teweegbrengen of bevorderen van ontucht door anderen met derden een beroep of een gewoonte maakt, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van ten hoogste duizend gulden.’ Het zou al mooi zijn als deze wetten zodanig zouden worden aangepast dat de woorden ‘ten hoogste’ veranderd werden in ‘minstens’.
Het is wat anders als iemand er zelf voor kiest. Die gevallen zijn ook bekend. Prostitutie is niet voor niets het oudste beroep op aarde. En ook in Suriname hebben we onze geschiedenis met Maxi Linder, die er een kunst van maakte. Maar in de gevallen waar er sprake is van dwang of schaamteloze manipulatie zoals in de advertentie van de ’30 year old virgin’ (de 30-jarige maagd) zouden er wel wat fiksere straffen tegenover mogen staan.

error: Kopiëren mag niet!