TBL en politie samen tegen overlast

Het is een populaire hangplek voor jongeren, het parkeerterrein bij TBL naast de Hermitage Mall. Net als de vrijdagen en zaterdagen in de Wilhelminastraat, wordt er ook alcohol gedronken. Waar er alcohol wordt gebruikt, vervagen grenzen en kunnen er problemen ontstaan, soms met geweld zoals afgelopen week waarbij een tiener in zijn hals werd gestoken door een leeftijdsgenoot. Het aantal incidenten lijkt te stijgen en het rustige, kindvriendelijke imago van het centrum lijkt in gevaar te komen. Wat zal er worden gedaan om dit te voorkomen? Is het nog wel veilig om daar als tiener rond te lopen? De parkeerplaats naast TBL is de verantwoordelijkheid van het theatercomplex, doen zij hier iets mee? En waarom staat er, naar voorbeeld van de Wilhelminastraat, niet een mobiele politiepost?
Wij spraken hierover met Hugo Lachman, coördinator security TBL en Hermitage Mall, en met de heer Arupa, woordvoerder en onderinspecteur van politie Bureau Uitvlugt. Lachman heeft dit varkentje al eerder gewassen. Hij was verantwoordelijk voor de mobiele unit bij het Shell-station On The Run, in samenwerking met Torarica en SUP (Stichting Uitgaanscentrum Paramaribo), ook naar aanleiding van de overlast van hangjongeren. Daar gaat het inmiddels beter. Ook de pompstationhouder is tevreden met de aanwezigheid van de politie. Het probleem bij TBL heeft de volledige aandacht van beide heren, die gistermiddag hun samenwerking nogmaals uitvoerig hebben doorgesproken. “Het parkeerterrein is de verantwoordelijkheid van TBL en die nemen wij ook. Inmiddels is het terrein al voor 99% omheind. Het laatste stukje is wat lastig omdat wij daar de doorgang hebben voor de Burger King Drive Thru. Dat moet nog worden omgezet.”
Het gewoon wegsturen van de jongeren werkt niet zo gemakkelijk. “De jongeren worden agressief. Bijvoorbeeld, ze staan voor de nooduitgangen. We vragen ze netjes om die niet te blokkeren. De meesten gaan dan weg. Er is echter een kleine groep, die stoer wil doen. Maar deze stoere jongens zijn eigenlijk best laf. Want zodra ze de politie zien, rennen ze weg!” Lachman geeft verder aan dat de overlast groter is bij speciale avonden. Bijvoorbeeld Got Talent. “Iedere keer na afloop, staan hier ongeveer 200 jongeren die blijven hangen. Wij zullen vanaf nu ook organisatoren van evenementen aansporen hun publiek hierop aan te spreken om niet te blijven hangen.”
De jongeren komen volgens Arupa overal vandaan. “Het zijn niet specifiek jongeren uit deze buurt. Er zitten zelfs een paar tussen van Latour!” Het meest stuitende vinden beide heren de leeftijd. “Er zitten soms kinderen tussen 8 of 9 jaar die met de rest blijven hangen tot 3 uur in de nacht! Waar zijn de ouders dan?! Hierbij een oproep naar de ouders toe om op hun kinderen te letten. Weet hoe laat je kind uit huis gaat en zorg dat ze op tijd binnen zijn.” De jongeren nemen zelfs sterke drank mee. Naast geluidsoverlast is er dus ook de vervuiling waar TBL voor opdraait.
Lachman en Arupa geven aan dat ze naast het intensiveren van de samenwerking tussen TBL, Hermitage Mall en het Korps Politie Suriname ook willen samenwerken met de buurt en met de ouders. Daarnaast gaan zij ook om de tafel zitten met de eigenaar van Flamboyant. Samen willen zij kijken hoe zij de overlast kunnen beperken voor de buurtbewoners. De politie zal verder ook helpen de huidige security guards van het winkelcentrum te trainen om beter in te spelen op bepaalde situaties. Volgens Arupa is de overlast groter in sommige periodes. “Je hebt piekmomenten, zoals nu in de vakantie. Iedereen wil chillen en soms gaat het mis. Dan gebeuren er van die criminele activiteiten zoals het inslaan van ruiten of gevallen van mishandeling. We zijn al een tijdje bezig met extra patrouilles in de middag en we hebben nu afgesproken dat dat ook in de avond zal gebeuren als er vanuit TBL word aangegeven dat er speciale evenementen zijn. En we patrouilleren ook in burger.”

error: Kopiëren mag niet!