Backtrack wordt niet meer gesloten

De ordening van de backtrackroute zal beslist niet gedurende deze regeringsperiode kunnen plaatsvinden. ‘Dit kan je niet binnen korte tijd realiseren. Er is veel tijd voor nodig’, geeft districtscommissaris van Nickerie Wedperkash Joeloemsingh desgevraagd mee aan Dagblad Suriname. De burgervader legt er de nadruk op dat het wegverkeer, dat sinds jaar en dag bestaat, niet opeens op een blauwe morgen opgedoekt kan worden. Er wordt rekening gehouden met de verschillende belanghebbenden, waaronder de boothouders, de sjouwers, de taxihouders en de overige personen die hun brood daar verdienen.
Volgens de dc is het beslist niet zo dat financiën de ordening van de backtrackroute in de weg staat. ‘We hebben niet eens over geld gesproken.’ Hij zegt met klem dat er behoorlijk veel rekening is gehouden met de bijkans 500 man, die zijn kost verdient met het onderhouden van het illegaal waterverkeer te Zeedijk. .
In een vraaggesprek met het NDP-assembleelid, Rachied Doekhie, in mei van dit jaar zei hij het volgende. ‘Wij zitten niet te janken voor snelle regulering van de backtrack.’ Naar zijn zeggen zou het buurland Guyana zijn dat haast wilde maken met de ordening. De politicus onderkende dat de regulering te maken had met sociaaleconomische belangen van verschillende groeperingen binnen de Surinaamse samenleving. In augustus 2012 zei Doekhie over de regulering: ‘We waren allemaal op één lijn. Iedereen is het erover eens dat er regulering moet komen op de backtrack. Noodzakelijk zijn ook een politie- en douanepost en eventueel een scanapparaat. Indien deze zaken te kostbaar blijken, zullen er mogelijkheden bekeken worden om de backtrack te verplaatsen naar Canawaima. Daar is er reeds een politie-, douane- en militaire post.’
De backtrack-boothouders in Nickerie willen echter niet verhuizen van Zeedijk naar Southdrain. De boothouders zijn bang dat door verhuizing van Zeedijk naar Southdrain hun klantenbestand zal afnemen. Doekhie gaf aan zich helemaal te kunnen terugvinden in de vrees van de hosselaars, die hun dagelijkse kost verdienen met de oversteek. De Guyanese autoriteit had voorgesteld de backtrack naar Southdrain te verplaatsen, waar er al een bestaande douanepost is voor de veerverbinding Canawaima.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!