Materieel agrarische sector opgeslagen bij OW

Materieel ten behoeve van de agrarische sector, waaronder harken, houwers, brush cutters, allerlei handgereedschappen en kleine tractoren, staan reeds geruime tijd opgeslagen in containers op het ministerie van Openbare Werken. Deze goederen zijn afkomstig van een schenking, die door Beijing China is gedaan ter ondersteuning van de agrarische sector in Suriname. Deze goederen zullen volledig gedistribueerd worden binnen de agrarische sector, geeft minister van Buitenlandse Zaken, Winston Lackin, desgevraagd aan Dagblad Suriname mee. Hij legt er de nadruk op dat in overleg met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) de distributie zal plaatsvinden.
Lackin benadrukt dat het geenszins de bedoeling is dat de goederen verkocht worden. Deskundigen zijn bezig te beraadslagen om een model en daarbij behorend schema uit te stippelen, waarbij de totale agrarische sector aan haar trekken zal komen. De minister onderkent dat eveneens het cassaveproject, waarmee sinds kort een aanvang is gemaakt, aanspraak maakt op enkele van de goederen. Maar voegde er meteen aan toe dat de totaliteit aan goederen bestemd is voor de gehele sector. Zo is met de Chinese autoriteiten afgesproken dat in een later stadium andersoortig materieel, waaronder machineploegen, het land worden binnengehaald ter ondersteuning van de agrarische sector.
Aan het begin van 2013 hebben Lackin en de Chinese ambassadeur, Yuan Nansheng, de schenkings- en een leningsovereenkomst getekend. Beijing schonk Suriname 10 miljoen yuan (US$ 1.6 miljoen) en bood ook nog een interestvrije lening van 3 miljoen yuan (US$ 482.000) aan. De geldmiddelen waren bestemd voor de agrarische sector en de renovatie van het hoofdkantoor van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Op de dag van de ondertekening benadrukte Lackin dat de samenwerking met Beijing beslist geen eenrichtingsverkeer is. Hij verwees hierbij naar de grote behoefte van de Chinese economie aan onder andere grondstoffen. Volgens Lackin stimuleert deze samenwerking Surinaamse bedrijven om zoveel mogelijk producten daar naar toe te exporteren. Vanuit de hout- en de mijnbouwsector bijvoorbeeld wordt er al geëxporteerd naar China. De schenking is bestemd om materiaal en gereedschappen voor de landbouwsector uit China te halen. De lening van ruim een half miljoen US dollar zal worden gebruikt om 360 tractoren aan te schaffen.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!