Moengo Festival ‘verrassend interessant’

Afgelopen weekend heeft het Moengo Festival of Music plaatsgevonden. Het gevarieerde programma is goed aangeslagen bij het publiek dat enthousiast reageerde op de diverse muziekstijlen die ten gehore werden gebracht. De man achter het festival, Marcel Pinas, is erg tevreden. “Ik heb er een goed gevoel over. De gemeenschap heeft het goed ontvangen en de optredende bands hebben goed werk afgeleverd. Aan hun enthousiasme en inzet was te merken dat zij stonden te springen om hun kunsten ten gehore te brengen.”
Winston Lieveld, events en tour coördinator bij het Surinaamse Rumhuis, was één van de bezoekers van het festival. “Het was echt geweldig. Ik was er eigenlijk om te kijken naar nieuw talent voor nieuw te ontwikkelen concepten voor het Rumhuis. Onze maandelijkse borrel “ Celebrate The Month” krijgt waarschijnlijk een XL-versie. Ik heb op het festival zeker wat artiesten gezien die ik zou willen boeken daarvoor!” Voor Lieveld waren er enkelen hoogtepunten waarvan Maya Azucena uit New York er één was. Haar live vertolking van het nummer ‘Cry Love’ is hem het meest bijgebleven.
Naast de New Yorkse artieste, die het festival naar internationale hoogten trok, waren er diverse artiesten die verrassend ten tonele verschenen. De moderne Indiase muziek van de uit Nederland afkomstige Raj Mohan was daar één van. Zijn ‘Sarnami-jazz’ viel zelfs bij de lokale bevolking in de smaak. Zij beloonden zijn creativiteit met een warm applaus na elk nummer.
Ook de formatie Ala Fa heeft een goede indruk gemaakt. Met hun ‘owru teng kaseko’ brachten zij het publiek aan het dansen. De formatie noemt zichzelf, met recht, een orkest vanwege het grote aantal (blaas-)instrumenten. De zang was goed maar soul ballads kunnen de volgende keer beter achterwege gelaten worden, klein punt van opbouwende kritiek. De kracht van dit orkest is de traditionele kaseko waarbij de zang perfect is. Uitstapjes naar andere genres doen daar afbreuk aan.
Het publiek was over het algemeen vrij enthousiast. Helaas werd het festival pas laat op de avond druk, terwijl de programmering al rond een uur of 17:00 begon. Gezien het specifieke doel van het festival, de lokale bevolking een positieve boost te geven, is het jammer dat zij daar dan een klein gedeelte van meekrijgen. Marcel Pinas betreurt dat deels ook. “De gemeenschap mag wel beter inspelen op het programma. Wij plannen dat, maken het op tijd bekend en draaien dat dan gewoon af. Ze hebben nu wel gemerkt dat ze echt iets gemist hebben. Hopelijk is dat genoeg om ervoor te zorgen dat ze daar volgend jaar meer rekening mee houden en eerder komen. We hebben een boodschap te verkondigen en willen wel dat ze die horen!”
Het Moengo Festival of Music was het eerste evenement van zo een formaat voor de organisatie. Marcel Pinas heeft gelijk de kinderziektes vastgesteld en geeft aan daar verandering in te brengen. “We hebben bijvoorbeeld niet stilgestaan bij het weer. We hadden nu last van rukwinden en daar kunnen wij nu volgend jaar aanpassingen voor doorvoeren. Daarnaast had het transport voor het publiek van en naar het festival beter geregeld kunnen worden. En ook voor de pers zullen wij accommodaties verzorgen want het is altijd goed als wij publiciteit krijgen met dit festival.”
Enkele aanwezige ministers, onder andere van Minov, hebben lovende woorden uitgesproken over het festival en toezeggingen gedaan ondersteuning te bieden bij volgende edities. Wij hopen dat zij deze belofte ook echt nakomen want zo een divers festival zal niet alleen voor Moengo, maar voor heel Suriname een flinke aanwinst zijn!

error: Kopiëren mag niet!