Dc Wanica wist niets over sluis Ornamibo

DC Wanica wist niets over Sluis OrnamiboDe sluis op Ornamibo is bedoeld om overtollig water buiten de woongebieden te houden. Echter gebeurt dit allang niet meer. De sluisdeur bestaat niet meer en het is bovendien helemaal begroeid met gras. Wanneer het volle maan is of bij vloed staat de hele omgeving onder water. De onderhoudswerkzaamheden lagen eerder in handen van de bestuursopzichter. Nu zijn die overgedragen aan het ministerie van Openbare Werken, ‘maar er wordt niks gedaan’. Het is zeer onhygiënisch, omdat het afvalwater van toiletten en riolen op de erven blijft hangen. Het is een potentiële bron van ziekten voor de mensen die er wonen.
De dc van Wanica, Rawien Jiawan, zegt dat hij niet op de hoogte was van het probleem. Hij wist van de kapotte sluis toen hij de beelden van het RBN-programma Halaat zag. Hij heeft de zaak toen laten onderzoeken door de civieltechnische dienst van Wanica. Men is nu druk bezig met de inventaris en de begroting. De dc kon niet met zekerheid zeggen wanneer de sluis gerepareerd wordt. De verantwoordelijke is in principe Openbare Werken. Hij ontkent dat iemand hem ooit over deze kapotte sluisdeur had aangesproken.
Jiawan zegt dat hij meteen insprong toen hij van het geval op de hoogte was. Op Domburg was zo de damwand weggespoeld. Hij heeft toen ook meteen werk van gemaakt.
Tijdens het bezoek van het technisch team van de dc en de bestuursopzichter werden zij benaderd door buurtbewoners met de klacht dat puin gedumpt was in het water – waaronder stenen – afkomstig van een huis in aanbouw. ‘Als dat het geval is, moet Openbare Werken ingrijpen’, zegt Jiawan.
De districtscommissaris vindt dat een ieder zijn verantwoordelijkheid moet kennen en de handen moet uitsteken om problemen op te lossen. Nu is het team van de dc begonnen met het kopen van het benodigde hout om de sluisdeur te maken. Er is een generator gekocht van SRD.10.000 om laswerk te doen vanuit het districtscommissariaat. Die werkzaamheden worden daadwerkelijk uitgevoerd.
Wat Jiawan niet begrijpt is dat er een afdeling van Openbare Werken in de buurt is van de markt aldaar. Het verbaast hem dat zij er nog niks aan gedaan heeft. Jiawan stelt dat hij wel bij calamiteiten altijd heeft ingesprongen.

error: Kopiëren mag niet!