SVB bekrachtigt samenwerking met Para, Manaus en Mapaca

SVB-voorzitter John Krishnadath krijgt een t-shirt van de voorzitter van de Paraanse Voetbalbond, Carlos Nunes, cadeau (foto: Regillio Derby)
SVB-voorzitter John Krishnadath krijgt een t-shirt van de voorzitter van de Paraanse Voetbalbond, Carlos Nunes, cadeau (foto: Regillio Derby)
De Surinaamse Voetbalbond (SVB) is een samenwerkingsverband aangegaan met de voetbalbonden van de Braziliaanse deelstaten Para, Manaus en Macapa. Gisteren zijn de overeenkomsten getekend in Chi Min restaurant. Kort daarvoor werd op een persconferentie het samenwerkingsmodel uitgelegd. Volgens SVB-penningmeester Waldo Gobardhan, de motor achter dit project, is het de bedoeling om met name de jeugd aan haar trekken te laten komen. ‘Vooral de U-15, U-17 en U-20 selecties van Suriname krijgen meetmomenten tegen de Brazilianen. Ook de vrouwen en senioren worden ingelast in het toernooi tussen de 4 bonden’, zegt Gobardhan.
Voor dit jaar lukt het niet meer om een toernooi op poten te zetten. ‘Maar er zijn dit jaar nog wel activiteiten in dit samenwerkingsverband. Niet alleen voetbal, ook het verzorgen van trainingen en clinics staan op programma. In november komen de eerste Braziliaanse trainers naar Suriname om trainingen en clinics te verzorgen’, zegt de penningmeester. Het eerste toernooi tussen deze 4 voetbalbonden staat voor november 2014 op programma. Dan organiseert Suriname het eerste toernooi. De jeugd komt vooral aan zijn trekken, maar ook de vrouwen en de senioren. Voor de senioren is er een Suriname Cup, waarbij de kampioenen van alle 4 bonden tegen elkaar zullen uitkomen.
Antonio Carlos Nunez de Lima, voorzitter van de grote Paraanse Voetbalbond, was ook aanwezig tijdens de persconferentie. Hij verzekerde dat dit project vruchten zal afwerpen voor het Surinaams voetbal. Nunes vertelde dat vroeger in de staat Para je maar enkele clubs had die elk jaar kampioen werden. Deze waren Paysandu, Remo en Tuna. Zijn bond heeft er werk van gemaakt om ontwikkeling te brengen in de binnenlanden van Para door ook daar clubs op te richten. Binnen 5 jaar is een van deze clubs, te weten Cameta, kampioen geworden van de competitie in Para. Cameta is opgericht in 2007 en bestaat uit jongens van het platteland.
Nunes maakte ook reclame voor de Paraanse voetbalbond. Campeonato Paraense, zoals de competitie officieel heet, bestaat 100 jaar. Nunes zegt dat het de bedoeling is dat de clubs uit Para als Remo en Paysandu weer tot de top van Brazilie gaan behoren. Op dit moment komen ze uit in de Serie C en Serie D van de Campeonato Brasileiro. Aan het eind van de persconferentie overhandigde Nunes een aantal presentjes aan SVB-voorzitter John Krishnadath, waaronder de vlag van de Paraanse Voetbalbond, een trofee, een plakaat, een t-shirt en een boek over de geschiedenis van hun bond.

error: Kopiëren mag niet!