Amerikaanse ambassade brengt Maya Azucena

Maya AzucenaDe New Yorkse zangeres Maya Azucena is deze week te gast bij ons in Suriname. Haar komst werd mede mogelijk gemaakt door de Amerikaanse ambassade. Ten huize van ambassadeur Anania heeft zij dinsdagavond een spetterend miniconcert gehouden. Het doel was om de pers en enkele speciale genodigden, alsook het Surinaamse publiek, kennis te laten maken met haar muziek. Tot de aanwezigen behoorden o.a. minister Lackin van Buitenlandse Zaken, de ambassadeurs Syahrir Rahardjo en Subashini van respectievelijk Indonesië en India.
Virginia Elliott: “Wij, de Amerikaanse ambassade, voelen ons echt vereerd dat Maya Azucena hier is. Ze is er voor een week en zal optreden tijdens het Moengo Festival of Music. Ook zal zij diverse workshops houden. De wijze waarop zij muziek benadert, past precies in de visie die Marcel Pinas heeft voor het festival.” De zangeres vertelde uitgebreid over zichzelf en haar passie, muziek. Ze is erg energiek en heeft een innemende persoonlijkheid.
“Ik wil eerst zeggen dat ik het fantastisch vind om hier te zijn. Surinamers heb ik eerder ontmoet op mijn reizen, onder andere in Rotterdam enkele jaren geleden. En die ontmoeting is me bijgebleven, omdat de Surinamers me deden denken aan de mensen uit mijn eigen buurt, Brooklyn in New York.” Daarnaast vindt ze het eten geweldig: ”I really love roti!”
Azucena is al sinds haar vierde bezig met muziek. Ze heeft een klassieke opleiding gevolgd en doet dus ook opera. Haar muziek omschrijft ze als ‘live soul’ en past op haar geheel eigen wijze in het rijtje van Jill Scott, John Legend, Alicia Keys en Erykah Badu. “Ik zing over dingen die mij bezig houden, verhalen die mij raken. Op mijn reizen ontmoet ik soms mensen wiens verhaal mij ook raakt en dan zing ik daar ook over”.
Azucena reist de wereld af en doet verschillende projecten. In Oeganda heeft zij met kansarme vrouwen gewerkt die in een traject van anderhalf jaar getraind worden zelfstandige ondernemers te worden. “Mijn muziek gaat over die wilskracht, het strijder zijn. Niet om te vechten als in fysiek geweld, maar strijden voor een beter leven. Een beter mens te worden.” In Suriname doet Azucena deze week soortgelijke projecten, maar dan gericht op het maken van muziek: “mensen helpen hun innerlijke stem te vinden”.
De zangeres weet mensen goed te raken met haar muziek. Vanaf het eerste nummer is het publiek stil en luistert aandachtig naar de vol emotie gezongen en betekenisvolle teksten die loepzuiver via de oren zo het hart in lijken te stromen.
Liesbeth ‘Lisibetie’ Peroti, actrice en muzikant, was één van de aanwezigen: “Ik ben er een beetje stil van. Als iets mooi is, heb ik er soms geen woorden voor. De schoonheid van kunst maakt me rustig. Het neemt je mee naar andere sferen. En ze is een geweldige vocalist met een mooie uitstraling. De onderwerpen kracht en schoonheid vind ik mooi, want daarmee kan ze mensen inspireren om goed te doen. Ik vond het hartverwarmend.”
Het laatste album van Maya Azucena heet ‘Cry Love’ en bevat 11 zelfgeschreven nummers.

error: Kopiëren mag niet!